U mjestu heroja, na Tjentištu, danas je obilježeno 70 godina od Bitke na Sutjesci, a odata je i počast za skoro 7.000 žrtava koje su u maju i junu 1943. godine u borbi protiv fašista položile život za slobodu.

70 godina od bitke na sutjesci

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, istakao je da će Vlada Republike Srpske nastaviti da ukazuje na vrijedne tekovine antifašističke borbe i da širi ideje borbe protiv fašizma. "Ponosni smo na njih zato što su je vodili sa neviđenom odlučnošću, vjerom i idejama u stvaranje novog pravednog društva u kojem smo uživali više od pet decenija, iz kojeg pamtimo slobodu i osjećaj ravnopravnosti, priznanja i poštovanja svakog pojedinca", rekao je Đokić i naveo da će mlađe generacije preuzeti barjak. "Naše je da kroz sistem obrazovanja utkamo komponente posebnih vrijednosti kako bismo mladima predstavili bitku u kojoj su partizani pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja", naglasio je Đokić.

Vijence na spomen-kosturnicu palim herojima, osim Đokića, položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, Ambasade Srbije u BiH, Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, opštine Foča, grad Trebinje i brojni drugi poštovaci tekovina NOB-a.

Delegaciju grada Trebinja predvodili su predsjednik gradskog SUBNORA Slavko Šanjević, načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Rajko Ćapin, i prof. Božo Čučković.

Na obilježavanju 70 godina Bitke na Sutjesci na Tjentištu, kojem je prisustvovalo više stotina poštovalaca NOB-a, prigodan kulturno-umjetnički program izveo je Teatar iz Istočnog Sarajeva