Povodom Vidovdana, najvećeg srpskog praznika, Crkvena opština Podgorica, Književna tribina „Riječ“ i časopisi za književnost „Stvaranje i „Srpski jug“ dodijelili su povelje za književnu i duhovnu aktivnost pravoslavne kulture.

vidovdanske nagrade

 

O Velikoj vidovdanskoj povelji koja je do sada dodijeljena samo jednom i to mitropolitu Amfilohiju, odlučivao je žiri u sastavu: otac Predrag Šćepanović i pjesnici Milica Kralj, Bećir Vuković, Perivoje Popović i Garo Jovanović. Oni su većinom glasova Vidovdansku povelju za esej dodijeli profesoru filozofije Višnji Kosović iz Herceg Novog. Takođe većinom glasova, Vidovdanska povelja za poeziju dodijeljena je Radomiru Uljareviću iz Podgorice. Za prozu jednoglasno je nagrađen Todor Živaljević Velički iz Podgorice, a za dječiju književnost Snežana Vučićević Čvoro iz Herceg Novog.

Vidovdanska povelja za duhovne aktivnosti jednoglasno je dodijeljena ocu Draganu Mitroviću iz Pogorice za neumoran rad na uzdizanju i očuvanju pravoslavnog duha, saopštio je u ime žirija Garo Jovanović.