Tradicionalna izložba tehničkih radova učenika Osnovne škole „Jova Jovanović Zmaj“, danas je organizovana u prostorijama škole, pod nazivom „Nekad i sad“.

djecije inovacije

Izložba se organizuje povodom završetka školske godine, a glavni organizator je Krsto Marković, nastavnik tehničkog i informatike.

Učenici od prvog do devetog razreda izložili su radove od obrade drveta, robotike, elektrotehnike, elektronike, kao i likovne radove i diplome koje su učenici osvojili u ovoj godini. Prema riječima nastavnika Markovića, izložba je nazvana „Nekad i sad“, zbog toga što se nekadašnja obrada mnogo razlikuje od današnje. „U današnje vrijeme računar ima veliko učešće u obradi ovih savremenih radova“, kaže nastavnik Marković i dodaje da je osnovni cilj upoznavanje mlađih generacija i građana šta se sve može postići radom. „Djecu učimo kroz praktične radove preciznosti, o alatima za obradu, ali i nekim drugim elementima koji su važni u životu“, kaže nastavnik i napominje da su djeca zainteresovana, ali da sa njima treba raditi i biti uporan. „Treba im dati zadatke, jer su oni jako odgovorni. Pored redovne nastave tu su i razne sekcije, kao npr. maketarska, brodomodelarska, saobraćajna,...“, istakao je on.

krszo markovic nastavnik

U periodu od 31. maja do 02. juna 2013. godine, šest učenika ove škole bilo je u Brčom, gdje su učestvovali u više disciplina tehničkih inovacija. „Djeca su spavala kod muslimanske djece i veoma je poželjna ta raznolikost i vaspitni momenat je jako dobar“, zaključuje Marković.

Inače, Krsto Marković je ujedno i član Inovatora istočne Hercegovine i predsjednik Skupštine Udruženja. Prepoznatljim je po tome što je proglašen za najboljeg nastavnika u 2010. godini, a sadašnji učenici o njemu i njegovim projektima imaju samo riječi hvale. „Izložba je bila super, i nastavnik nam je sve pomogao. On je bio glavni inicijator i on nas je najviše motivisao da radimo i utaknuo nam želju za ovim aktivnostima", kaže učenica sedmog razreda ove škole, Kristina Prodanović i dodaje da su zainteresovani mogli pogledati kućice, vješalice, pepeljare, formule, diplome, bicikla, elekto uređaje..., dok su za izradu predstavljenih predmeta koristili drvo, papir, kamen, metal...

Podsjećamo da je nastavnik Marković sa učenicima iz područnog odjeljenja iz Ljubomira osnovao i pčelarsku zadrugu, a kao rezultat su imali kvalitetan med.