U Dubrovniku je održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja kroz koje bi trebali prolaziti Trans-jadranski plinovod (TAP) i Jonsko-jadranski plinovod (IAP) na kojem su ministri istaknuli punu političku podršku ostvarenju tih projekata.

sastanak ministara spoljnih poslova u dubrovniku

Odluka o izgradnji i pravcima plinovoda donosi se krajem ovog mjeseca a sve zemlje kroz koje se očekuje da će proći plinovod potpuno su zainteresirane za puni uspjeh projekta koji će se ostvariti u suradnji s Azerbejdžanom i Turskom. Ti bi plinovodi omogućili opskrbu Europe kaspijskim plinom na kojeg bi se priključili TANAP (Transanatolijski plinovod) te bi se  preko Grčke,Albanije i Jadranskog mora protezao na jug Italije dok bi se u Albaniji povezao s TAP i IAP- plinovodima koji bi išli do Hrvatsku a odatle sve do Slovenije i Austrije.

-"Ovo je prvi zajednički sastanak TAP i IAP zemalja kojima je zajednički interes da plin preko Grčke i Albanije stigne do Splita dokle je u Hrvatskoj već izgradila plinovod. Šest zemalja TAP-IAP izražavaju punu podršku pravcu posebno važnom za jugoistok Europe koji je temelj stabilnosti i pozitivne suradnje u regiji. Ako se odluči za te pravce spremni smo u najkraćem roku početi realizaciju. Hvala svim kolegama na podršci zajedničkom gospodarskom i političkom interesu te predstavniku EU u Hrvatskoj veleposlaniku Paulu Vandorenu", rekla je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske Vesna Pusić na konferenciji za novinare u hotelu "Dubrovnik Pallace" po završetku ministarskog TAP-IAP sastanka.

Uz ministricu Pusić sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Grčke Dimitris Avramopoulos; Albanije Aldo Bumci; Crne Gore Igor Lukšić; BiH Zlatko Lagumdžija te zamjenica ministra vanjskih poslova Italije Marta Dassu. Svi su naglasili da će "energija određivati brzinu gospodarskog rasta, a cjevovod bi regiju trebao učiniti energetski nezavisnom te omogućiti zapošljavanje oko deset tisuća radnika u ovom dijelu Europe".