Crkvena opština topljanska i grad Herceg Novi saborno su danas proslavili Spasovdan hramovsku slavu crkve svetog Vaznesenja na Toploj.

Mitropolit na proslavi jubileja

Tim povom, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je prazničnu svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, uz sasluženje umirovljenog episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića i hercegnovskog sveštenstva. Osim Spasovdana, krsne slave sabornog hrama, obilježen je i veliki jubilej tri vijeka crkve. U prazničnoj besjedi umirovljeni episkop Atanasije je poručio vjernicima da je ovo praznik Vaznesenja gospodnjeg. "Hristos je prvijenac crkve, glava crkve, a mi smo udovi tog tijela. Bog nas je stvorio da budemo ljudi, ali ne kao bezlične jedinice. Svaki vjernik nosi Hrista. Svaki čovjek je Hristos u malom. On je vjernik vjeran Bogu ocu, vjeran svome savjetu, svojoj ekonomiji i svojoj ljubavi prema čovjeku. Njegova ekonomija ne propada. Ove druge ekonomije to su horizontale jer ako nema vertikale i nebeske dimenzije nema podjela i razdvajanja", rekao je vladika Atanasije i dodao da današnji praznik pokazuje da su jedno nebo i zemlja, a danas slave i Dečani i Žiča.

Povodom jubileja, tri vijeka hrama, Mitropolija je usvojila prijedlog lokalnog sveštenstva da se odlikuju ordenom Despota Stefana Lazarevića dr Goran Komar, za rad na rasvijetljavanju crkvene i narodne istorije ovog kraja. Zlatnim likom Petra Drugog Petrovića Njegoša, odlikovan je Božidar Stanišić najbolji vaterpolista Herceg Novog svih vremena, za vrhunske sportske rezultate kao i za postojanost u čuvanju pravoslavne vjere i tradicije.

Arhijerejske pohvalnice gramate uručene su: Vojislavu Pantoviću, Blagoju -Boru Kulinoviću, Radivoju Stijepčiću, Andriji Vilovu, Ljubu Šaboviću, Jeftu Vukasoviću, Aleksandru Pješivcu, Živanu Erdevičkom, Nebojši Rašu, Kolu srpskih sestara Herceg Novi, Mihailu Kostiću, Jovanu Obradoviću, Božidaru-Božu Vlaoviću, Miloradu Vukašinoviću  i Adamu Vidakoviću kao dugogodišnje saradnike sveštenstva na uzdizanosti crkvenosti, a i brigu i trud na čuvanju naših svetinja na području hercegnovske opštine. Zahvalnice crkvenog odbora Tople za pomoć u obilježavanju jubileja hrama Vaznesenja Gospodnjeg dobilo je 50 građana i organizacija. Prilikom uručenja ovih priznanja mitropolit Amfilohije kazao je da se molimo za sve one koji se sabiraju i koji će se sabirati u hramu i da su svi blagosloveni. "Sjetimo se i svih oni koji su kroz tri vijeka hodili, trudili se i veselili i proslavljali ovaj veliki praznik", rekao je mitropolit.

Svečanom litijom i akademijom posvećenoj 1700 godišnjici Milanskog edikta, nastavlja se svečanost povodom velikog jubileja.