Republika Srpska je jaka i stabilna, uspješno se odupire pritiscima sa Zapada, ali i čvrsto štiti interese svog naroda, u čemu ima podršku naroda Rusije, rekao je danas u Trebinju direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov.

direktor ruskog instituta za stratesko planiranje i vladika grigorije

"Što Republika Srpska i srpski narod budu čvršće i snažnije štitili svoje interese, imaće i jaču podršku Rusije", izjavio je Rešetnjikov Srni nakon razgovora sa NJegovim preosveštenstvom vladikom zahumsko- hercegovačkim i primorskim Grigorijem u manastiru Tvrdoš.

Ističući da je Srpska veoma organizovana i dobro uređena, Rešetnjikov je rekao da u svoju zemlju odlazi sa iznenađujuće pozitivnim utiscima, o kojima će svakako upoznati tamošnje vlasti s ciljem tješnje, ali i neophodne saradnje dva naroda.

"Kada sam dolazio očekivao sam totalno drugačiju sliku, ljude pognute glave, neorganizovanost, neuređenost, ali sam prijatno iznenađen onim što sam vidio, a to je gord i stabilan narod, podignute glave, koji zajedno sa predstavnicima vlasti nastoji da Republika Srspska bude što uređenija", naglasio je Rešetnjikov.

On je dodao da je sa predstavnicima vlasti Republike Srpske razgovarao o zajedničkim ulaganjima u projekte vezane za privredu, ekonomiju, ali i neke druge, napominjući da je u interesu Rusije da sarađuje sa Srpskom.

Da bi se Ruski narod što bolje upoznao sa kulturom i načinom života u Republici Srpskoj, Rešetnjikov je najavio da će ruska televizijska ekipa u septembru snimiti film na ovom području.

Rešetnjikov je dodao da je poseban utisak na njega ostavio manastir Tvrdoš, njegova uređenost i ljepota, navodeći da je poželio da ostane tu da živi.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da je Rešetnjikov dobar poznavalac ovdašnjih prilika i situacije i, što je najvažnije, veliki prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda.

"Kada je dobro nama, dobro je i ruskom narodu i obrnuto, pa se u tom smislu nadamo boljim vremenima i što tješnjoj saradnji", rekao je vladika Grigorije.

On je naglasio da je dobro što ruski narod predstavljaju ljudi kao što je Rešetnjikov, koji su vrlo dobro upoznati o situaciji na Balkanu i koji žele kao pravi prijatelji da pomognu srpskom narodu.