Od početka ove godine do kraja petog mjeseca, u Zračnoj luci Dubrovnik u Čilipima, zabilježen je promet od ukupno 322.887 putnika što je 7,8 posto više nego je zabilježeno u prvih pet mjeseci inače rekordne prošle godine.

Zracna luka Dubrovnik

Uprava dubrovačkog aerodroma ističe kako su to izvrsni rezultati uoči početka nove turističke sezone kakvi se samo poželjeti mogu.

I pored štrajka stjuardesa nacionalnog avioprijevoznika "Croatia Airlinesa" i dijelu otkazanih letova, samo u petom mjesecu drugi po veličini hrvatski aerodrom je zabilježio ukupno 177.763 "dolazećih" i "odlazećih" putnika što je čak 15,1 posto više nego svibnja prošle godine. Udarni dan je svakako bio 5.05, kada je preko aerodromske piste prošlo čak 99 aviona koji su sletjeli ili poletjeli ka destinacijam širom Europe i Azije.

Uprava aerodroma posebno ukazuje na nešto manji broj ruskih i ukrajinskih turista u odnosu na lani, uzrok čega je problem s vizama koje Hrvatska već sada mora izdavati prema posebnom režimu za državljane zemalja koje nisu dio EU. Stoga se očekuje čak upola manji broj turista iz te dvije zemlje te Turske, Kazahstana i još nekih zemalja s područja kojih je do prošle godine broj turista bio sve veći. Recimo i to kako je prošla godina bila po mnogo čemu rekordna pa i po ukupno1.480.470 putnika, što je rekord svih vremena te zračne luke. Zanimljivo je kako je tek prošle godine nadmašen rekord iz 1990. godine kada su na aerodrom Čilipi u bivšoj Jugoslaviji slijetali avioni čak pet tada nacionalnih aviokompanija s područja SFRJ. Tada su prednjačili domaći gosti a sada su to putnici iz Velike Britanije pa tek potom domaći a slijede ih turisti iz Njemačke, Francuske i Španjolske.