U Niš je sinoć, povodom obilježavanja godišnjice Milanskog edikta, a u okviru akcije "17 česama za 17 vijekova hrišćanstva", dopremljena česma iz Republike Srpske, poklon grada Trebinja.

poklon trebinja gradu nisu

Česma, koju je od bilećkog kamena izradila firma "Porobić" iz Trebinja, narednih dana biće montirana u užem centru Niša, u blizini Doma zdravlja.

Saradnja između Trebinja i niške gradske opštine Medijana uspostavljena je 27. februara ove godine, kada su Trebinjci najavili da će Nišu darovati česmu od hercegovačkog kamena i tako se uključiti u proslavu 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta.

Gradska opština Medijana je povodom obilježavanja ovog velikog jubileja u saradnji sa nekoliko gradova i institucija pokrenula akciju postavljanja "17 česama za 17 godina hrišćanstva".

Među darodavcima je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, kao i opštine pobratimi - Pirot, Knjaževac, Zaječar, Kragujevac, Trebinje iz Republike Srpske, Grac iz Austrije, Koprivštica iz Bugarske, kao i brojne institucije.

U Nišu se ove godine obilježava 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, akta kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina. Ovaj akt su u današnjem Milanu potpisali rimski carevi Konstantin Veliki i Licinije.