Anđela Čučković, plivačica iz Trebinja, od aprila nastupa za beogradsku Crvenu zvezdu. andjela cuckovic

Trebinje je pored košarkaša, odbojkaša, glumaca, prepoznatljivo i po plivačima koji u posljednjim godinama od Trebinja prave grad plivanja, a od Trebinjaca građane koji se ponose njihovim imenima. Za dobrog plivača treba dosta treninga, ali i volje. Mlada i perspektivna plivačica, donedavno članica Plivačkog kluba „Leotar“, Anđela Čučković, zaplivaće za ime kluba koji nosi poštovanje u cijelom regionu, Evropi i svijetu. Nije lako nastupati za Zvezdu, iako je ona tek na početku svoje uspješne karijere i nastupaće u kategoriji pionira. Zvezdine crveno bijele boje narednog vikenda ćemo gledati i u Trebinju, gdje će naša sugrađanka, na plivačkom mitingu „Srđan i Maksim“, predstavljati beogradski klub. Sa članovima kluba iz glavnog grada Srbije, Anđela je već nastupala na "Letnjoj ligi Beograda" i osvojila dvije zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje. Do ovako značajnog upjeha u njenoj mladoj karijeri, trebalo je dosta rada, truda, volje, ali i podrške roditelja, koji su joj, kako kaže Anđela, osnovni oslonac uspjeha. „Roditelji su mi stalno govorili da ću uspjeti i da uvijek kada padnem na dno da se podignem“.

Rođena je 2000. godine, a prve plivačke rezultate ostvarila je 2007. godine, kada se pridružila takmičarskom timu Leotara, a prve pokrete naučila uz trenera Živka Paranosa. Uz trenera je zabilježila odlične rezultate. Izlazila je na 15 do 20 takmičenja godišnje. Treninzi u Trebinju su bili samo u ljetnom periodu, jer grad plivača nema zatvoreni bazen, koji se dugi niz godina obećava i postala je tradicija da gradske i republičke vlasti to uvijek spominju pred izbore, ali poslije njih obećanja se ne sjete. plivacka nada trebinja

Uslovi za treniranje su, kaže Anđela, teški. „U mjesecima van ljetne sezone odlazili bi na treninge u Igalo i Dubrovnik, a to za mene predstavlja problem, jer je teško uskladiti školske obaveze sa sportom, a i materijalni troškivi kluba i roditelja su veliki“, kaže Anđela u izjavi za TrebinjeLive i dodaje i da je i pored tako „nenormalnih“ uslova do sada osvojila oko 270 medalja i šest pehara. Njen uspjeh je krunisan najperspektivnijim sportistom za grad Trebinje u 2012. godini. Ona kaže da je do te titule, a od 2010. godine kada je trener Paranos prešao u Zvezdu, išla i na nekoliko priprema u Beograd. „Veza sa Zvezdom je nastala 2010. godine, a ponuda u januaru 2013. god, da bi u aprilu zvanično prešla u Crvenu zvezdu“, kaže Anđela i dodaje da će i školovanje nastaviti u glavnom gradu Srbije, a živjeće kod djeda i babe, koji su nastanjeni u Beogradu.

„Osjećaj plivati u kapici Crvene zvezde je jako lijep jer je to jako veliki klub. Moja očekivanja u Zvezdi su postizanje dobrih rezultata, kao i odlazak na viša takmičenja“, kazala je Anđela i dodala: „Prelazak u Zvezdu je nastupio zbog teških uslova treniranja i ovdje se mučim, a u Beograd mogu da pređem jer su mi gore djed i baba, a i trener Živko mi je ponudio razne stvari. Pristala sam jer mi se sviđa taj klub i lijepo su me prihvatili“.

Nakon nastupa na mitingu u Trebinju, Anđela odlazi za Beograd, a početkom jula na pripreme za Državno prvenstvo Srbije u Bečej, gdje će biti desetak dana.

Za kraj razgovora za portal TrebinjeLive, Anđela je istakla da je sport za nju velika stvar, jer se razvija i u njemu može uspjeti. Za mlade ima i poruku, „Na vrijeme se počnite baviti nekim sportom, jer Vam se sa tim razvija tijelo, ali i održavate svoje zdravlje“, zaključila je Anđela uz napomenu da je Trebinju potreban zatvoreni bazen.