Povijesna jezgra Dubrovnika našla se po izboru specijaliziranog turističkog portala za putovanja Virtualtourist.com u konkurenciji da se proglase kao- osmo svjetsko čudo!

dubrovnik 8 svjetsko cudo

U obrazloženju portala, autori ove laskave nominacije navode kako je grad "poznat kao Biser Jadrana" te da je "Dubrovnik smješten na samom jugu dalmatinske obale u Hrvatskoj. Zaštićen UNESCO-om, primjer je dobro očuvanog kasno-srednjevjekovnog grada opasanog zidinama".

Glasovanje za osmo svjetsko čudo gdje je još tristotinjak drugih odredišta od Bora Bore, do Londona traje od 3.06. do 30.09. 2013. god., a svi koji žele mogu dati samo jedan glas dnevno.

Inače, portal Virtualtourist.com uz 3,6 milijuna fotografija s više od 73.000 odredišta nudi 1,7 milijuna osvrta na putovanja ali valja priznati i činjenicu kako prema trenutačnom plasmanu na spomenutom portalu Dubrovnik nije među prvih 50 najpopularnijih destinacija. No, sama činjenica da se našao u konkurenciji stvara određeni pozitivni turistički efekt koji će se, uvjereni su u turističkoj zajednici Dubrovnika, pozitivno odraziti na broj posjetilaca i noćenja te ukupni turistički prihod koji će ove godine, zbog gubitka dijela turista s tržišta Rusije, Ukrajine, Turske i još nekih zemalja za koje je nužno posjedovanje ulazne vize prema odredbama EU čija će redovna članica Hrvatska postati od 1.07. tekuće godine.