U dvadesetogodišnjem funkcionisanju Republike Srpske ostvareni su značajni rezultati u svim oblastima društvenog života i učvršćena je njena ustavno-pravna pozicija, rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

promocija knjiga akademije nauka i umjetnosti rs u trebinju

On je sinoć u Trebinju istakao da se, i pored toga što se Srpska pridržava Ustava i zakona, javljaju i djeluju snažne revizionističke snage iz političkih krugova Federacije BiH /FBiH/ potpomognute dijelom međunarodnih faktora, koji žele predstaviti Republiku Srpsku kao ratnu tvorevinu, što je "istorijski falsifikat".

"Srpska je stvorena demokratskim sredstvima prije rata, a u ratu je samo zaslugom njenih boraca i naroda očuvana", rekao je Kuzmanović prilikom predstavljanja izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske "Zbornik radova Republika Srpska - 20 godina razvoja" i "Traktati o ustavno-pravnom položaju Srpske".

Na skupu je istaknuto da je najznačajnije djelo objavljeno u izdanju Akademije u posljednje vrijeme "Zbornik radova Republika Srpska - 20 godina razvoja", koje čini 55 referata koji su na naučnom skupu, održanom 17. i 18. septembra prošle godine podnijeli istaknuti naučni i javni radnici povodom obilježavanja dvadeseto godina postojanja Srpske.

rajko kuzmanovic

"Traktati o ustavno-pravnom položaju Republike" objavljeni su na ruskom jeziku, a riječ je o knjizi akademika Rajka Kuzmanovića.

Uz Zbornik i Traktate, u Trebinju su predstavljeni i Zbornik radova "Ivo Andrić - između istoka i zapada" i djela Nikole Koljevića.

U znak sjećanja na preminulog akademika, uglednog pravnog stručnjaka i prvog predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske - Trebinjca Gaša Mijanovića, predstavljena je spomenica o njegovom stvaralačkom opusu.

poklon porodici mijanovic

Na književnoj večeri osim predsjednika Akademije i nauka Srpske govorili su i akademici LJubomir Zuković, Vitomir Popović, Marko Vuković, Branko Letić i profesor Srđan Đorđević.

promocija knjiga akademije nauka i umjetnosti rs u trebinju