Srpski režiser Emir Kusturica, održao je u Trebinju konferenciju za medije na kojoj je najavio snimanje filma "Na mlečnom  putu" u kojem glavnu ulogu igra italijnska glumica Monika Beluči.

emir kusturica u trebinju

Pored Monike, jednu od glavnih uloga igraće i Sloboda Mićalović, koja je u Trebinju prije par godina snimala seriju "Ranje orao", u kojoj je, takođe, igrala glavnu ulogu.

Kusturica je u izjavi za medije istakao da će se prva dva dana snimanja desiti u okolini Mećavnika na Mokroj Gori. "Posljednja priča, čiji je 15 minuta već snimljeno, biće obogaćena preprekama na koje Mona Kosta nailazi i jedna od tih prepreka će biti i prelaz preko balvana u tom kanjonu, gdje je na visini od oko 25m raspon stabla koje je palo od udara groma, od 16 - 17m i tu će biti prvio dio njegove opasne priče", rekao je Kusturica i dodao da nakon toga nastavljaju na Klobuku gdje će u budućnosti biti postavljena kuća Božovića, gdje živi ljepotica, a kasnije će u nju doći još ljepša žena i ona će se zaljubiti u monaha. Ta žena jedina ostaje živa nakon pokolja koji se tu desio. "Njih dvoje bježe dok ih gone neka trojica plaćenika koji se svete tom domaćinu, pošto je on plaćenik u nekoj drugoj zemlji", otkriva Kusturica i dodaje da je to priča o ratu, a u suštini o čovjeku i o njegovim duhovnim procesima koji se otvore kad krene ljubav i kad treba dokazati da je dobro glavna karakteristika čovjeka.

Inače, film je podijeljen u tri dijela. Prvi je priča o zmiji, drugi o ljubavi i treći je priča o monaštvu.

"Priča o zmiji, tu je čovjek kojem slučajno kuršum probije manirke na magarcu  i poteče mlijeko na kameni ivičnjak, i on kako se skriva od metaka i čeka da se smire, ugleda zmiju koja izađe i krene da pije to mlijeko. I on kako odlazi po mlijeko i vraća se svako malo prospe i gleda kako zmije srču. Vrijeme prolazi, rat prolazi, ljubav se razvija, a zmije rastu. I kad se najavi kraj rata on se vraća tužan i njemu je teško što je kraj rata jer više neće imati veze sa tom ženom. U jednom trenutku, na povratku u njegovo selo, nakon što je posljednji put uzeo mlijeko, iz grma iskoši neka ogromna zmija, smota ga i ne da mu da miče i kako on pokušava da se pomakne vidi da je u tako snažnom zagrljaju da nema šanse. Bori se, okreće, vrti, zmija ga ne ujeda ali mu ne da da ide. Na kraju ga pusti i on unezvijeren trči prema svom selu i vidi da je i posljednje uho tamo zaklano, a to znači da mu je zmija spasila život", istakao je Kusturica i napomenuo da je suštinska ideja filma da se svijet mnogo pronevaljavio i da nema više nijednu mjeru koja ljude vraća na nivo dobrote, nego funkcionalnosti i da ako ne bude dobrote neće imati šta da okreće zemljinu osu. "I to je jedna velika ideja skrivena u malu priču", rekao je srpski režiser.

Kako je otkrio Emir, Monika dolazi krajem jula i biće smještena u Trebinju. "Ona je kao i svi dobri ljudi, samo postavila zahtjev da ne bude gore smještena od drugih ljudi", istakao je Kusturica

Otkrivajući još detalja, Kusturica je istakao da  porodica, u kojoj će glavnu ulogu tumačiti Sloboda Mićalović, stoji na tromeđi, i u kojoj nema rata jer ima mlijeka i svi dolaze da kupe mlijeko, i ustaše, i četnici, i mudžahedini, i srpka vojska. "Ona će igrati ulogu sesre plaćenika koji ratuje negdje drugo i kome se traži nevjesta. Kad nevjestu nađu u izbjegličkom logoru, nevjesta je.... e ne mogu Vam dalje pričati jer onda neće ići da gledate film", kazao je on.

"Ostale protagoniste činiće ljudi iz života, sa ulice, kulturno-umjetničkih društava... jer vjerujem da neko ko ima dobar duh i ko oslobađa dobre magnetne talase da on po prirodi te osobine može da bude glumac bolji nego profesionalni, namršteni, efikasni glumci, koji brzo i dobro govore, a koji ne ostavljaju trag", rekao je Emir Kusturica.

Kreće izbor statista, a što se tiče finansija, prema riječima proslavljenog režisera, to nisu velike pare. "Film finansira francuska i meksička firma i nema dinara srpskih para, ni iz Republike Srpske ni iz Srbije, jer znam da će to zanimati naše "prijatelje", zaključio je Kusturica.

Kusturica je otkrio da će premijera filma biti iduće godine na Filmskom festivalu u Kanu.