Od prije par dana Herceg Novi je dobio još jedno Udruženje građana za koje mnogi u gradu pod Orjenom smatraju da bi moglo vrlo brzo prerasti i u političku stranku.

skupstina udruzenja izbor herceg novi

U saopštenju njegovi osnivači ističu da „Izbor“, kako se naziva ovo Udruženje, nije politička partija već da je to inicijativa slobodnih građanja kojima je dobro imperativ, a samoodrživi Herceg Novi cilj.

U saopštenju koji je dostavljen medijima se obavještavaju građani Herceg Novog, prijatelji Novog, i Novljani pečalbari da je 4. juna osnovano udruženje „Izbor" sa ciljem da se svi pokrenemo i učinimo Herceg Novim boljim mjestom za život. "Ambicija nam je da okupimo ljude čiji je izbor Herceg Novi, te da pokrenemo svu ljubav, znanje, mladost i ljepotu. Udružimo poštene, pravedne, odgovorne, iskrene, humane namjere u snagu koja će postati izvor nadahnuća i ohrabrenja ljudima čiji je cilj život dostojan čovjeka", kaže se u saopštenju i naglašava "Ima Herceg Novi ljude koji ga istinski vole, ljude velikog srca, bogatog duha, jake volje i neupitnog znanja, ljude koji imaju razumijevanja za druge, koji mrze nepravdu... Želimo da Herceg Novi bude ugodno i korisno mjesto za život onima koji u njemu žive, da oni koji u Novi dolaze ne pamte samo stepenice i sunce, a da se oni koji su iz njega otišli i vrate. U vremenu u kojem vlada siromaštvo, nezaposlenost, te opšta “moralna i duhovna kriza" naša je misija da jasno prepoznamo potrebe naših bližih, prijatelja i sugrađanja, a zajednička nam je obaveza da na te potrebe odgovorimo i usmjerimo ih ka istinskim životnim vrijednostima", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i dio koji se može smatrati programom i naglašava se da bi se ova vizija i ostvarila-"Udruženje će svoje aktivnosti usmjeriti prije svega na podršku stvaranju ekonomskih prilika u kojima će svi radno sposobni moći da rade i da za to budu adekvatno plaćeni, očuvanju kulturnih i radom stvorenih dobara, očuvanju prirode, na građenju zajednice iskrene tolerancije i kulture, pomoći pri rješavanju socijalnih i zdravstvenih problema".

Članovi Udruženja mogu biti sva fizička i pravna lica ukoliko prihvataju ciljeve i djelatnosti Udruženja definisane Statutom i tu mogu ostati ukoliko im je namjera da promovišu domaćinski odnos prema Herceg Novom i Crnoj Gori, ali i poštenje, pravednost, poštovanje, istinitost, odgovornost i kulturu dijaloga, zatim da djeluju humano, poštuju ljudska prava i slobode i dostojanstvo svake osobe, te pomažu one kojima je potrebna tuđa pomoć

Na kraju saopštenja se kaže da su na osnivačkoj Skupštini konstituisani organi Udruženja. Predsjednik skupštine je profesor Blago Radanović. Predsjednik Upravnog odbora biznismen Dušan Radović-Krušo, Predsjednik Nadzornog odbora je advokat Mladen Ivanović, dok je za predsjednika Udruženja izabran Mišo Škobalj. Saopštenje koje je potpisao poznati pravnik u penziji dr Špiro Vuković iz Kumbora završava se pozivom za sve koji su zainteresovani i kojima je blizak program Udruženja „Izbor" sa riječima: "Dobrodošli!".