Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole u RS, za đake koji imaju 60 i više bodova, počinje danas a završava se u srijedu.

poceo upis u srednje skole u republici srpskoj

Rezultati upisa biće objavljeni u petak na oglasnim tablama škola.

Danas počinje i predaju dokumente za upis u srednje umjetničke škole, a poseban ispit đaci će polagati u četvrtak i petak, dok će rezultati ispita biti poznati u subotu, 15. juna.

Učenici koji žele da upišu srednje trogodišnje škole dokumenata za upis moći će predati 17. i 18. juna, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Upis će se obaviti i u julskom roku. Prijem dokumenata za četvorogodišnje i trogodišnje škole trajaće od 1. do 3. jula, dok će rezultati na oglasnim tablama škola biti objavljeni 5. jula.

Za upis u umjetničke škole u julu, đaci će dokumentaciju predavati 1. i 2. jula, poseban ispit će biti održan 4. i 5. jula, a rezultati će biti poznati 6. jula.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, gimnaziji ili umjetničkim školama.

Učenici koji ne budu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisivaće se od 8. do 11. jula u škole u kojima bude bilo slobodnog mjesta.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je krajem maja konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola, a planom je predviđen upis 12.208 učenika u 486 odjeljenja.

Prema Pravilniku o planu upisa u srednje škole u školskoj 2013/14. godini predviđeno je 2.663 mjesta u gimnazijama, odnosno 21,82 odsto od ukupnog broja učenika.

U struci ekonomija, pravo i trgovina planiran je upis 2.172 učenika, a u struku mašinstvo i obrada metala 1.550 đaka.

U Ministarstvu prosvjete ranije su rekli da su prilikom kreiranja upisne politike u srednjim školama urađene dubinske analize čiji su glavni parametri bili stanje na birou rada, potrebe privrednog sektora i broj osnovaca.

Anketa Ministarstva prosvjete RS među učenicima devetih razreda pokazala je da najviše đaka želi da upiše gimnaziju, a slijedi smjer ekonomski tehničar, medicinski i poslovno-pravni tehničar.

Dokumenta

Budući srednjoškolci prilikom upisa treba da podnesu prijavu za upis koja se popunjava prilikom prijavljivanja u školu, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, odnosno nostrifikovano svjedočanstvo ili potvrda o podnesenom zahtjevu za nostrifikaciju, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić" ukoliko je posjeduju, diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja, kao i adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.