Ovog vikenda Herceg Novi je u znaku „Dana japanske kulture" koje su sinoć počele i traju tri dana.

poceli dani japanske kulture u herceg novom

Mjesto događanja ove manifestacije je dvorana „Park“ gdje se vrše brojna predavanja i rade radionice, a viđeno je i više filmskih projekcija na temu kulture ove zemlje Dalekog istoka. Sve je počelo izložbom japanskih nihon-ga slika, nišiđin-ori pojaseva, tradicionalnim lutkama, kaligrafijom, a potom i projekcijom filma “Banda ubica“.

Juićiro Omori, ataše za kulturu Ambasade Japana u Beogradu, poželio je dobrodošlicu prijateljima japanske kulture, naglasivši da je riječ o prvoj manifestaciji ove vrste koja je upriličena u Herceg Novom. "Narednih dana zainteresovani će imati priliku da uživaju u izložbi japanskih lutaka, japanskih nihonga i japanskih obija- riječ je o vrstama pojaseva za kimono. Tu je i japanska kaligrafija i nihanga grafika. Osim toga, posjetioci će imati priliku da odgledaju tri filma o nindža ratnicima. Pored toga za sve ljubitelje japanske popularne kulture, kao što su anime i manga, vrsta japanskog stripa, organizovane su i zanimljive radionice i predavanja Društva ljubitelja japanske kulutre “Sakurabana“ iz Beograda. Iskreno se nadam da ćete uživati u izložbi, odabranim filmovima i radionicama i da ćete na ovakav način bolje upoznati Japan i japansku kulturu", poručio je Juićiro Omori, ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji, koja pokriva i Crnu Goru.

On se ujedno zahvalio zaposlenima u JUK "Herceg Fest" na nesebičnoj pomoći u organizovanju ove manifestacije.

Radnja filma “Banda ubica“ u režiji Jamamota Sakura, smještena je u 1570. godinu u vrijeme građanskog rata u Kansai okrugu. Pred kraj rata, u provinciji Iga, talentovani borci mješovitih borilačkih vještina, podijeljeni su u dvije grupe. Jedni pod Momoćijem Sandajau, a drugi pod Fuđibašojem Nagatonokamijem. Oni žive u dvije različite fortifikacije, i kako svoju umjetnost zovu Ninđucu, nazivaju se Nindžama. U Momoćijevoj tvrđavi živi mladi nindža Išikava Goemon čija vještina i pamet nadmašuju ostale. Goemon pomaže Momoćiuju tokom misije ubistva generala Odija, ali se između njega i Momoćijeve supruge Inone javlja ljubav...

Juče je u 14 časova upriličeno predavanje na temu “Japanska pop kultura“, a potom i radionica koju su vodili članovi Društva ljubitelja japanske kulutre “Sakurabana“ iz Beograda. U 20 časova, prikazan je i film “Osveta jednog kabuki glumca“.

Ovaj film režirao je Kon Ićikava. Na sceni pozorišta Ićimuraza u Edu, Jukinođo poznati “ Ojama“, odnosno imitator ženskih likova, pleše na sceni povremeno posmatrajući ložu u kojoj sjede Sansai Dobe, bivši magistrator Nagasakija, njegova kćerka Namiđi, šogunova omiljena dama i Kavagućija, trgovac.

Sutra, posljednji dan manifestacije, obilježiće predavanje na temu "Manga stil" u 14 časova, te pola časa kasnije radionica na istu temu. U 16 časova će biti prikazan animirani film "Princeza i pilot", a u 20 časova projekcija filma "Kiborg 009".

Manifestacija je upriličena zahvaljujući saradnji Ambasade Japana i JUK "Herceg Festa", a pridužila im se i knjižara "So" koja je preuzela tridesetak naslova sa temom "Japan i književnost Japana".