Štednja stanovnika Srpske u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1,5 milijardi maraka i ima stopu rasta od četiri odsto u odnosu na kraj 2012. godine.

povecana stednja gradjana srpske

Navodi se ovo u izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema RS u prvom kvartalu ove godine.

U izvještaju se ističe da je oročena štednja iznosila 1,2 milijarde KM ili 80 odsto ukupne štednje sa stopom rasta od 4,2 odsto, dok je štednja po viđenju iznosila 308,6 miliona KM sa stopom rasta od tri odsto.

- Veće učešće oročene štednje u ukupnoj štednji rezultat je vraćanja povjerenja u banke - ističe se u izvještaju i dodaje da je u valutnoj strukturi štednje dominantno učešće devizne štednje, koja je na kraju prvog kvartala iznosila 1,131 milijardu KM.

S druge strane, štednja u KM iznosila je 394,8 miliona KM.

Nastavljen je trend bržeg rasta štednih depozita od kredita građanima.

- Štednjom građana, bez tekućih računa građana, finansirano je 90 odsto kredita građanima. Ako uzmemo u obzir i tekuće račune građana, vidimo da su depoziti građana veći od kredita građanima, što znači da se dio depozita građana koristi za finansiranje kredita drugim sektorima - dodaje se u izvještaju.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je sasvim ekonomski opravdano novac držati u banci i dobijati kamatu, u vrijeme kada ekonomija ne pruža motivaciju za ulaganje, kao što je to u posljednje tri ili četiri godine.

- Rizici u banci su svedeni na minimum, a ipak se ostvaruje neka dobit od novca koji se stavi na štednju. Iako ostvaruju relativno manje prinose štednjom, to je dosta sigurnije u odnosu na poslovni poduhvat koji bi podrazumijevao mnogo veće rizike, posebno u krizna vremena u kojima sada živimo. Zbog toga je i očekivano da se štednja povećava - kazao je Pavlović.

On je istakao da treba težiti stvaranju uslova za poslovne projekte koji će voditi zapošljavanju velikog broja nezaposlenih.

Kada se govori o valutnoj strukturi štednje, dodao je, povjerenje u konvertibilnu marku je značajno manje nego u evro, koji je dominantna valuta za štednju.

Zaduženost

U izvještaju Agencije za bankarstvo navodi se da je ukupna zaduženost stanovništva po kreditima banaka u RS na kraju prvog kvartala iznosila 2,19 milijardi KM.

- Kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 1.535 KM, dok je na kraju prošle godine bila 1.532 KM - ističe se u izvještaju.