U Trebinju je juče, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i nevladine organizacije “Ženski centar” iz Trebinja, održan okrugli sto na temu ravnopravnosti polova.

okrugli sto o ravnopravnosti polova

Tokom okruglog stola predstavnici nevladine organizacije “Ženski centar” predstavili su rezultate anketa o tome kako građani Trebinja vide problem ravnopravnosti polova.

Po podacima ankete, 68 posto žena i 20 posto muškaraca smatra da postoji diskriminacija po pitanju polova u gradu Trebinje. Najčešći oblici diskriminacije su pri zapošljavanju i obrazovanju žena, a žene svoj problem vide kao loš životni standard i smatraju da nisu dovoljno zaštićene od familijarog nasilja.

Ravnopravnosti polova, prema podacima ankete, uveliko bi doprinijelo uključivanje žena u strukture vlasti kao i veće medijsko izvještavanje o problemima žena.

okrugli sto o ravnopravnosti polova

U diskusiji koja se otvorila, ukazalo se na nevjerodostojnost pomenute ankete sa čime su se saglasili i predstavnici pomenute nevladine organizacije. Jedan od diskutanata je naglasio da je projekat  Sigurne ženske kuće, čija je predračunska vrijednost oko 500.000 KM, megalomanski i kontraproduktivan u ovome vremenu. On je izjavio da se sa mnogo manje novca, uz planski edukativan rad, i sa konkretno određenim ciljevima može postići mnogo više.

Dogovoreno je da se formira Akcioni tim koji bi djelovao u tom smjeru.