U Trebinju je danas počela dvodnevna matematička konferencija na kojoj učestvuje oko stotinu eminentnih profesora iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH koji će se predstaviti sa 75 naučnih radova.

konferencija matematicara u trebinju

Savjetnik ministra za tehnologiju Republike Srpske Biljana Vojvodić istakla je da je konferencija veoma značajna za unapređenje naučno-istraživačkog rada, nastavnog procesa i kvalitata visokog obrazovanja u Srpskoj.

Ona je podsjetila da se radovi sa konferencija publikuju u zbornicima, te da je u narednom periodu planirano utvrđivanje kriterijuma na osnovu kojih bi se mjerili rezultati i ishodi i konferencija i naučnih časopisa.

"Ministarstvo nauke i tehnologije već je realizovalo projekat koji se odnosi na citiranost istraživača iz Srpske, a kao nastavak projekta planiramo i unapređenje naučno-istraživačkog rada, u saradnji sa Savjetom za nauku i tehnologiju i Akademijom nauka i umjetnosti Srpske", navela je Vojvodićeva.

Ističući da su matematičari i fizičari i dalje deficitaran kadar, ona je naglasila da Vlada Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture već četiri godine finasijski podržavaju upis studenata na ove studijske programe.

Matematičku konferenciju organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment iz Trebinja i Društvom matematičara Republike Srpske.

Dušan Jokanović, član organizacionog odbora, naveo je da će učesnici konferencije raditi u tri sekcije - za analizu, vjerovatnoću i statistiku, za primijenjenu matematiku i za algebru i geometriju.

Na konferenciji će biti i promovisan zbornik sa Druge matematičke konferencije koja je održana prošle godine u Trebinju