Iz zgrada institucija BiH u Sarajevu, rano jutros uspješno su evakuisani poslanici i delegati u parlamentu, članovi Savjeta ministara BiH, ministri Republike Srpske i Federacije BiH, te drugi zaposleni, koje su oko 18 časova u blokadi držali demonstranti koji traže donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju.

evakuisani parlamentarci bih

Na bezbjedne lokacije prebačeno je više od 1.000 zaposlenih u institucijama BiH, ambasadori u BiH, oko 350 stranih državljana i brojni novinari.

Evakuacija iz obje zgrade na Marijin dvoru počela je u 3.45 časova i trajala je 20-ak minuta, uz obezbjeđenje jakih policijskih snaga i proteste nešto više od 100 demonstranata, koji od srijede traže da bude usvojen prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH.

U koordinisanoj akciji, koja je protekla bez incidenata, učestvovale su jake snage MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH i drugih policijskih snaga u BiH.

Evakuisani sa područja Republike Srpske na teritoriju Istočnog Sarajeva prevezeni su sa četiri autobusa, koja su obezbjedili pripadnici MUP-a Republike Srpske i opština Istočna Ilidža, te više automobila policije Srpske.

Oni su prihvaćeni na lokaciji kod OHR-a, a potom uz pratnju policije Republike Srpske prevezeni u Istočno Sarajevo i na Pale, a dio se odvezao vlastitim automobilima.

Po izlasku iz zgrada zajedničkih institucija na Vrbanja mostu dočekao ih je načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač, a po dolasku na područje Istočnog Sarajeva ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić, te brojni funkcioneri grada Istočno Sarajevo i njegovih opština.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je informisan sve vrijeme prije, tokom i poslije akcije evakuacije putem telefonskog kontakta sa poslanicima.

Jovičić je izrazio zadovoljstvo uspješnom evakuacijom i istakao da je o jučerašnjim dešavanjima u Sarajevu raspravljala Vlada Republike Srpske, kao i da će to biti tema i jedne od sjednica Narodne skupštine Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider ove stranke Mladen Bosić rekao je da su juče i noćas svi koji su se zatekli u zgradama institucija BiH bili taoci policijskih struktura i politika koje upravljaju tim strukturama.

"Pitanje je kada ćemo se i na koju sjednicu u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Narednih dana ćemo se odrediti o tome", istakao je Bosić.

Prema njegovom mišljenju, sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH mogu biti organizovane i na Palama i Jahorini, gdje bi bila zagarantovana puna bezbjednost.