Svjetski dan zaštite životne sredine 2013. se obilježava pod sloganom „Think-Eat-Save (Razmišljaj-Jedi-Čuvaj)" - posvećen je promovisanju svijesti o potrebi stvaranja što manje otpada, a za cilj ima predstaviti problematiku ekonomskih i ekoloških implikacija donosiocima odluka, konzumentima i svim drugim involviranim stranama.

svjetski dan zivotne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juni, prvi put je obilježen 1972. godine i od tada predstavlja osnovni instrument posredstvom kojeg UN stimulišu podizanje globalne svijesti o značaju zaštite životne sredine i pozivaju na političku angažovanost i preduzimanje konkretnih mjera i aktivnosti.

U proteklih četrdeset godina obilježavanje je izraslo u jedan od najjačih mehanizama kojima se podiže svijest ljudi širom planete o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite životne sredine među goruće probleme današnjice. Provode se mnoge aktivnosti širom svijeta kojima se štiti životna sredina kao što su: edukacija stanovništva o značaju životne sredine u našim životima, sadnja što više zelenila, pošumljavanje, čišćenje gradova i prirode, reciklaža otpada.

Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE je povodom ovoga dana planirao niz aktivnosti na uređenju okoline, ali su zbog loših vremenskih prilika odložene dok se vrijeme ne stabilizuje. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine članovi našeg udruženja učestvovaće na Regionalnoj konferenciji “Životna sredina ka Evropi-EnE13 koja se održava 10. juna 2013 god. u Beogradu.