Ljepota naselja Topla koje dodiruje Jadransko more u fantastičnom spoju mediteranskog plavetnila, bujne vegetacije, istorijskog naslijeđa i gostoljubivosti domaćina.

Hram Vaznesenja Gospodnjeg Topla Herceg Novi

Hram Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u neponovljivoj ljepoti, baca sjenku u srcu donjeg dijela naselja. Istina, kada je podignut prije 300 godina (1713 godine), bacao je sjenku na topaljski zaliv. Sada to nije više slučaj, ali to za ono a i ovo vrijeme, monumentalno zdanje iz početka 18. vijeka bilo je simbol moći i istorije Tople i Herceg Novog. Crkva Svetog Vaznesenja i obližnja crkva svetog Đorđa koja je još starija i nešto niže crkva svetog Nikole koja je bila rezidencija episkopa Savatija Ljubibratića zajedno sa Topljnskom komunikadi (opštinom) bila je kulturni, prosvjetni, trgovački, finansijski i administrativni centar ovog dijela tadašnje Dračevice, a danas Hercegnovskog kraja. Idealno mjesto za trgovinu, pomorstvo i za život,  interesantno za mnogobrojne turiste, destinaciai kojoj se iznova i rado vraćaju. Obasjan hram mediteranskim suncem, oslonjen na plato između Jadranske magistrale i puta koji povezuje Igalo i Herceg Novi, živi u idiličnoj atmosferi svakodnevice, ljepote života koji troše njeni posjetioci.Te tri obnovljene crkve su mjesta susretanja pravoslavnih vjernika koji će u četvrtak, 13. juna, na Spasovdan proslaviti 300 godišnjicu svog Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Odbor za proslavu ovog velikog jubileja, na čijem je čelu predsjednik opštine Dejan Mandić, je priredio i raznovrstan program da se obilježi ovaj značajan datum i za Crkvu i za većinu građana Herceg Novog.

Obilježavanje jubileja će trajati tri dana. Počinje 12. juna u 18 časova večernjom službom u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Istog dana biće održana promocija monografije „Hercegnovska Saborna crkva svetog Vaznesenja Hristovog i njena opština (povodom 300 godina osveštenja crkve)“ autora dr Gorana Komara i Nebojša Raša. Te večeri biće prikazan film o istoriji ove crkve. Autor filma je novinar Perica Đaković. Predavanje „Njegoš i njegov boravak u Herceg Novom" održaće rektor cetinjske bogoslovije protojerej stavrofor Gojko Perović. U programu učestvuje i pjevačko društvo „Jedinstvo iz Kotora.

Na Spasovdan, sam dan krsne slave hrama, svetu arhijerejsku Liturgiju služiće mitropolit Amfilohije sa episkopima i sasluženjem sveštenstva hercegnovskog i bokokotoskog kraja. Po završetku Liturgije previđena je trpeza ljubavi i saborno veselje.

Poslije večernje službe predviđena je litija kroz Herceg Novi. Litija kreće Njegoševom ulicom do Belaviste i crkve svetog Arhangela Mihaila. Odatle ispod Sat kule litija kreće na Škver i obalom do crkve svetog Nikole i povratak kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg. Po završetku litije u porti Crkve prirediće se Akademija koja je posvećena 1700. godišnjici Milanskog edikta. Na Akadermiji će besjediti njegovo Preosveštenstvo umirovjeni episkop Antanasije Jevtić. Organizatori napominju da će promocija, odnosno Akademija, u slučaju kiše biti održana u dvorani „Park“.

Za petak 14. jun pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u 19 časova u galeriji „Josip Bepo Benković“ predviđena je izložba akademskog slikara Veljka Mihajlovića pod nazivom „Konstantin“. Za 20 sati i 30 minuta u dvorani „Park“ previđen je koncert braće Teofilović. Pored njih u programu učestvuju i crkveni horovi „Sveti Sava“, „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Roždestvo“, a predviđen je i nastup članova KUD „Igalo“ i „Ilija Kišić" iz Zelenike