Izgradnjom hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kosti i pepeo Srba - žrtava ustaškog zločina, nakon više godina, uskoro će pronaći mir, a mještani obnovu ove svetinje iščekuju kao veliko ohrabrenje i podstrek za povratak i život na odavno napuštenim i ugašenim ognjištima.

prebilovci mjesto za hram

Iako su prikupljena sredstva od donacija - oko 30.000 KM - dovoljna tek za pripremne radove, niko ne sumnja u završetak ovog projekta, kao ni u dobre ljude i donatore koji ne zaboravljaju svoje korijene i koji prepoznaju značaj ove pravoslavne svetinje.

Riječ je o jedinstvenom spomeniku srpskog naroda, u koji će biti položeni preostali ostaci i prah mučenika.

Prebilovce - "mjesto opomene, uspomene, stradanja, ali i obnavljanja" - kako ih je opisao NJegovo preosveštenstvo vladika Grigorije, zločinci su htjeli da satru, ali nisu uspjeli već su samo "raspirili" vjeru u srpskim dušama, srcima, kućama i crkvama da opstanu i da svjedoče o strahotama dva protekla rata.

Zahvaljujući angažovanju vladike Grigorija i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u Prebilovcima su prije nekoliko mjeseci počeli pripremni radovi na izgradnji/obnovi hrama, koji će biti podignut na ruševinama spomen-kripte prebilovačkih mučenika.

Paroh čapljinski - jerej Danilo Boro potvrdio je Srni da radovi teku planiranom dinamikom, te podsjetio da je definisana trasa gradilišta i zaštitne ograde, dopremljena građevinska oprema, a izvođač radova – preduzeće "Gemaks BH" Mostar neometano radi.

Jerej Danilo kaže da su počeli prvi radovi na uređenju prostora i ograđivanju zemljišta, te podsjeća da je rok za izgradnju 365 radnih dana.

Prema potpisanom ugovoru, vrijednost radova 1.076.794 KM, a dinamika poslova će zavisiti od priliva sredstava potencijalnih donacija.

Srodnici žrtava kažu da vjeruju u Boga i dobre ljude i da će izgradnja hrama donijeti iscjeljenje potrebno njihovim dušama, napominjući da to ne znači da će time zaboraviti Prebilovce i njihove mučenike.

Da bi bila prikupljena sredstva za početak radova na hramu, kao i za rad Fondacije "Sveti Vukašin" i potrebe dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama "Moja nada" u Nevesinju, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, pod pokrovoteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u nedjelju, 9. juna u Nevesinju organizuje donatorki ručak u okviru obilježavanja Milanskog edikta.

Slične donatorske večere u skorije vrijeme biće organizovane i u Banjaluci, Beogradu i Štokholmu.

Tokom ljeta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima ubile više od 4.000 Srba sa područja Stoca, Čapljine, LJubuškog, Metkovića i Neuma.

Samo iz Prebilovaca, od 1.000 stanovnika, ubijeno je njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, njih 600 su žene i djeca, a najviše su postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi, u dubinu od 66 metara, gurnuti 6. avgusta 1941. godine.

Iz 57 porodica niko nije preživio.

Tokom otadžbinskog rata 1992. godine u Prebilovcima je razoreno seosko groblje, spaljene kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane su i sravnjene sa zemljom i nedovršena crkva i kripta, gdje su 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.

Sredstva za obnovu hrama u Prebilovcima mogu se uplatiti na posebne račune Srpske pravoslavne crkvene opštine Čapljina kod Unikredit banke Mostar u konvertibilnim markama /3381102246138904/ i
devizni račun /20014667101/. Dinarske uplate u Srbiji mogu se izvršiti na račun 205-179372-31

Sve uplate vršiti uz napomenu "za hram u Prebilovcima".