Obilježavajući jubilej od dva vijeka ujedinjenja Crne Gore i Boke, sinoć je u crkvi Svetog Duha u Kotoru, održan donatorski koncert na kojem je nastupala američka sopranistkinja Sjuzan Epl i profesori muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora Milica Zdravković, Tijana Blečić, Milica Milošević i Aleksandra Dobriša uz klavirsku pratnju Alekseja i Lidije Molčanov.

donatorski koncert u kotoru

Koncert su organizovali Fakultet za Pomorstvo i Pomorska biblioteka grada Kotora. Ideju o koncertu je pokrenula Roza Frajhov sa Floride koja se već tri decenije bavi donatorskim radom i koja je čest gost Kotora.  "Jako volim Crnu Goru i dosta često sam ovdje i dalje ću dolaziti i pomagati ljudima tamo gdje je moja pomoć potrebna" kazala je Roza Frajhov.

Scenografiju za ovaj muzički događaj, koji je izazvao veliku pažnju u Kotoru i u Boki, uradio je makedonski glumac i producent Simeon Damevski, jedan od autora filma „Pre kiše“ koji je bio nominovan za Oskara. On je vodeći program govorio o značaju biblioteka u ljudskoj civilizaciji. "Tu veličinu određuju sva civilizacijska dostignuća na polju arhitekture, književnosti, muzike i ostalih umjetnosti i prirodnih nauka. Drugim riječima umijeće i znanje na čijim temeljima je ona izgrađena i koje nam ostavlja u naslijeđe. Važnost znanja, zbog moći koje ono daje svakom ko ga posjeduje, tjerala je čovjeka od davnina da to znanje pokuša sačuvati za buduće generacije, a mjesto gdje se sve to čuva su biblioteke", rekao je Damevski.

Gospođi Rozi Frajhov i Sjuzan Epi se zahvalila Ružica Danilović, upravnik Pomorske biblioteke.

"Privilegovana sam što sam u ovom divnom gradu sa divnim ljudima koji su veoma posvećeni svom poslu. Cilj mog dolaska ja da pomognem Pomorskoj biblioteci u Kotoru i ljudima u Crnoj Gori da prošire svoje znanje i obrazovanje", rekla je novinarima očito zadovoljna Sjuzan.