Odbornici Skupštine grada Trebinja, danas su na redovnom zasijedanju, na prijedlog Komisije za nagrade i priznanja a na inicijativu gradonačelnika Slavka Vučurevića, donijeli jednoglasnu odluku da se predsjedniku republike Srbije Tomislavu Nikoliću dodijeli Povelja počasnog građanina grada Trebinja za doprinos u oblasti društvenog života, razvoju gradske saradnje i odnosa prema Trebinju.

nikolicu dodijeljena povelja počasnog gradjanina

Donošenju odluke prethodila je diskusija o pitanju da li je Nikolić zaslužio Povelju ili ne. Najviše polemike vodilo se oko izjave Tomislava Nikolića da su Srbi u Republici Srpkoj Bosanci, i da on kleči za zločine u Srebrenici. U svom obrazloženju, gradonačelnik Vučurević je istakao, „Tomislav Nikolić je svoj radni vijek počeo u Trebinju, gdje je proveo četiri i po godine. Rukovodio je sa sistemom izgradnje hidroelektrane Čapljina. On je u više navrata apostrofirao svoju emotivnu vezu sa našim gradom , gdje je i osnovao svoju porodicu i rekao da bi poslije svog  Kragujevca  jedino živio, zbog građana i grada, u Trebinju“, rekao je Vučurević u svom izlaganju i dodao da je Nikolić izrazio želju da pomogne Trebinju i istočnoj Hercegovini. „Smatram da čovjek na takvoj funkciji može pomoći Trebinju i hercegovačkom narodu“, rekao je Slavko Vučurević u osvom obrazloženju dodjele Povelje počasnog građanina.

„Kada sam mu ponudio Povelju, on je to prihvatio veoma emotivno i rekao da mu je to jedna od najboljih priznanja ukoliko to trebinjska Skupština prihvati“, zaključio je Vučurević.

Odbornik SNSD-a, Zdravko Butulija, je podsjetio na izjave predsjednika Srbije o Srbima s druge strane Drine i o njegom izvinjenju za tkz. zločine u Srebrenici. „Nakon ovih izjava, sa inicijativom za Povelju se zaćutalo i ona nije bila predmet prve naredne skupštine, kako je najavljeno, već se sačekalo da se strasti smire“, rekao je Butulija i dodao da su namjera i motiv jasni. „Predsjednik Srbije treba da dobije Povelju, ali samo zato što je predsjednik, ali nikako zbog onoga što je navedeno u obrazloženju“, istakao je on i dodao da će Klub odbornika SNSD-a podržati ovaj prijedlog.

Čitanje obrazloženja od strane člana Komisije za nagrade i priznanja, Zorana Anđušića, izazvalo je komešanje prisutnih u sali, a na diskusiju Butulije uslijedilo je reagovanje pozicije. Odbornik DP-a, Slobodan Šaraba, istakao je da će  ovu odluku podržati samo zato što Nikolić nije u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom. Miljan Vuković iz Pokreta za Trebinje je rekao da u Nikoliću vidi čovjeka koji može pomoći ovoj administraciji, ali i da ga boli stanje na Kosovu i Metohiji. „Boli me stanje na Kosovu i u Srbiji, ali me interesuje interes grada i građana Trebinja, jer se nadam da će se to isplatiti“, rekao je Vuković.

Pored njih u diskusiju su se uključivali i dr Dragan Sorajić, Branislav Kešelj, Petar Ivanković, Milka Butulija, Slavko Vučurević, Milan Kovač, Vladislav Vladičić...

Vučurević je pred usvajanje dodjele Povelje istakao da se Nikolić uskoro očekuje u Trebinju gdje će održati govor.

Ovoj tački dnevnog reda prethodila su odbornička pitanja.

U nastavku sjednice odbornici su nastavili raspravu oko narednih tačaka, a Skupštini, iz opravdanih razloga, nije prisustvovao dr Blagoje Šupić. Takođe, Slobodan Šaraba je na početku zasijedanja istakao da Klub odbornika DP-a mijenja naziv u Klub odbornika Narodnog demokratskog pokreta.