Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je večeras da je Srpska u posljednjih nekoliko godina stabilna i jaka, ali da kao takva mnogima ne odgovara.

igor radojicic

"Republika Srpska je model koji postoji i egzistira, a koji nekima na Balkanu i zapadu kao jak faktor ne odgovara. Ako ste nestabilini, posvađani ili ekonomski slabi, onda možete biti predmet potkusurivanja, ali ukoliko uspostavite neku političku stabilnost tu već nastaje problem", rekao je Radojičić.

On je za Radio–televiziju Republike Srpske istakao da se mora obratiti pažnja na mogućnost širih ustavnih promjena u BiH.

"Politički je neodgovorno objašnjavati da ne postoji više nikakva smetnja za Dejtonski mirovni sporazum. Što se blokada u BiH bude duže održavala rašće nervoza međunarodne zajednice iz koje se mogu rađati ideje bilo kakvih ustavnih promjena", dodao je Radojičić.

On je naglasio da bi prelomni momenat u BiH mogao biti u ovom ili narednom mjesecu kada je riječ o rješavanju određenih aktuelnih pitanja, ali i u drugom dijelu godine.

Radojičić je naveo da su moguće razne ideje o BiH među kojima mogu biti i one kojima se traže neke ustavne promjene, uvođenje sankcija, reaktiviranje OHR-ovih ovlaštenja.

"Međunarodnoj zajednici raste nervoza zbog različitih blokada u BiH, među kojima je i pitanje `Sejdić i Finci`. Amandman izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak nije dobio većinu, ali to vidim kao poruku da bi se naredni put BiH mogla suočiti sa suspenzijom u toj instituciji", rekao je Radojičić.

Govoreći o saradnji Republike Srpske i Srbije, predsjednik parlamenta Srpske je naglasio da Banjaluka mora imati dobru saradnju sa Beogradom. "Svi vidovi saradnje Srpske i Srbije su dobrodošli i u interesu su građana", zaključio je Radojičić.