Najprestižniju vinariju Republike Srpske i regiona, "Podrume Vukoje 1982“, danas je posjetio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević koji je, zajedno sa vlasnicima, obišao podrume i tom prilikom istakao da Trebinju trebaju uspješni privrednici i ljudi, kao što je Vukoje.

slavko vucurevic u posjeti vinariji vukoje

Porodica Vukoje je napravila jedan veliki pomak u proizvodnji vina , i dugogodišnji rad i trud krunisam je proglašenjem za najbolju vinariju jugoistočne Evrope i to dokazuje da se preko dobrog rada i truda može predstaviti i Trebinje, rekao je gradonačelnik. „Grad Trebinje se promovisao preko vinarije Vukoje, i nadam se da će tako i nastaviti“, istakao je Vučurević i dodao da će kao prvi čovjek grada učiniti sve da pomogne, ne samo Vukoju, već i svim privrednicima sa područja grada. „Oni, 'Podrumi Vukoje', su predvodnici vinskog pokreta iz Trebinja i to je vrijedno svake pažnje i pohvale“, zaključio je Slavko Vučurević.

Zahvaljujući se gradonačelniku na posjeti, Radovan Vukoje, direktor „Podrum Vukoje 1982“, je istakao da je njihova želja da grad reprezentuju na najbolji način, a vino je, kako kaže, usko vezano i za teritoriju, i za vrijeme, ali i za čovjeka, i to je sinergija sa kojom se dobijaju rezultati. „Hercegovini smo donijeli veliki broj zlatnih medalja, a kao vrhunac je došlo veliko priznanje gdje je, za najbolju Vinariju jugoistočne Evrope, proglašen „Podrum Vukoje 1982“ iz Trebinja“, rekao je Radovan i dodao da su njihova vina, žilavka i vranac, ocijenjena sa 96 poena, od mogućih 100. „Vranac se našao u svjetskoj Vinskoj bibliji i to je veliki uspjeh za Vinariju, ali i za grad Trebinje i Republiku Srpsku“, rekao je on.

Podrumi Vukoje bave se ograničenom proizvodnjom, a kako kaže direktor, želja im je da povuku za sobom veliki dio i malih proizvođača koji će činiti jednu potporu privredi, jer od vinogradarstva i vinarstva treba očekivati mnogo više. „Vino je vezano za turizam, a turizam je veoma bitan za razvoj privrede. Tim povodom, u izgradnji je Vinska galerija koja će svim vinskim hodočasnicima na jedan poseban način omogućiti degustaciju vina, ali i osjećaj Hercegovine. Pored vina tu će biti i autohtona jela iz ovih krajeva, i naravno pogled na grad“, zaključio je Vukoje.

"Podrumi Vukoje 1982", do sada su nagrađeni za veliki broj svojih vina, a kao ambasadori grada, svoje proizvode koji su vrhunskog kvaliteta, plasiraju po cijelom svijetu. Njihovu vrijednost potvrđuju i te nagrade, a kako saznajemo, i dijelovi filma Emira Kusturice trebali bi se snimati u njihovim vinogradima, što, po ko zna koji put, predstavlja ime i značaj ove vinarije.