Povodom 04. juna Međunarodnog dana djece žrtava nasilja danas je u sali za sastanke CJB Trebinje održan okrugli sto na temu «Spriječimo nasilje nad djecom, njihovo zlostavljanje ili zanemarivanje».

akcija sprijecimo nasilje na djecom, njihovo zlostavljanje ili zanemarivanje

Pored policijskih službenika CJB Trebinje na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici OŠ «Sveti Vasilije Ostroški», OŠ «Vuk Karadžić», Gimnazije «Jovan Dučić», Centra za socijalni rad Trebinje, NVO Ženski centar» i NVO «Viktorija»

Posebna pažnja posvećena je Protokolu o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece.

Protokol je potpisan u novembru 2012. godine, a počeo se primijenjivati od januara tekuće godine. Potpisnici Protokola su Ministarstvo zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Glavni cilj Protokola je zaustavljanje nasilja i spriječavanje ponavljanja nasilja kroz prevenciju, intervenciju i edukaciju djece i odraslih o svim oblicima nasilja, uzrocima i posljedicama na pravilan rast i razvoj djeteta.

Pored okruglog stola, danas su policijski službenici Policijske stanice Trebinje na Trgu slobode, u Trebinju, građanima dijelili letak «Spriječimo nasilje nad djecom, njihovo zlostavljanje ili zanemarivanje». Letak je prethodnih dana dijeljen građanima i ostalih opština na područjku CJB Trebinje.