Na upravo okončanim izborima u Hrvatskoj kandidati lijevog centra za (grado)načelnike, osobito najvećih hrvatskih gradova u drugom su krugu lokalnih izbora preokrenuli izborni rezultat u odnosu na prvi krug u kojemu je veći uspjeh postigla desnica.

teo andric desnica

Takav je rezultat bio i na krajnjem jugu Hrvatske gdje je u Dubrovniku pobijedio kandidat HNS Andro Vlahušić kojem su u 2. krugu potporu dale i ostale stranke lijevog centra te tako s velikom razlikom pobijedile kandidata HDZ-aTea Andrića.

Na razini županije pobijedio je ipak HDZ prvenstveno stoga što se stari/novi župan Nikola Dobroslavić nije u 4 prethodne godine uprljao nekom od afera. Uz to, SDP kao vodeća „lijeva stranka“ kao da na krajnjem jugu Hrvatske ima strah od lider(stv)a i kandidate teško pronalazi ili im daje slabu potporu stranačkog vrha.

HDZ je na krajnjem jugu pobjedio u Konavlima (ponovno Luka Korda), Župi (opet Silvio Nardelli) i Primorju (također ponovno Nikola Kežić)a osvojio je, nakon dugo vremena, Mljet i Korčulu. U neretvanskom je dijelu županije HDZ pobijedio u Pločama i Opuzenu a podupirali su i kandidata koji je izazvaonajveće zanimanje javnosti: u Metkoviću je nakon 12 godina smijenjen HSS-ovac Stipe Gabrić Jambo a novi je gradonačelnik nezavisni kandidat dr Božo Petrov.

No, „glavni igrač“ ljevice na razini države i svih demokratski raspoloženih birača u 2.krugu bio je zapravo pokret „U ime obitelji“ nakon što su u samo 15 dana prikupili preko 700 tisuća potpisa za referendum o statusu bračne zajednice. Da: utjecalo je i veliko inzistiranje HDZ-a na odgodi uvođenja ćirilice u Vukovaru. Sve to je kod građana stvorilo strah da je moguće da nekome pane na pamet zabraniti i neke druge manjine, a ne samo one „neuobičajene“ seksualne orijentacije.

U ostatku Hrvatske u tradicionalno desno orijentiranoj Dalmaciji je ljevica uspjela pobijediti u Splitu kao tvrđavi HDZ-a ali i u Vukovaru za kojeg je šef HDZ-a Tomislav Karamarko bodrio glasače i bez odmaka govorio da od pobjede u tom gradu ovisi i pobjeda u državi. No, nakon ovakvog ishoda lokalnih izbora Karamarku vjerojatno pada rejting na razini države a teško da će okupiti više sljedbenika za ideju raspisivanje izvanrednih izbora- što je najavljivao za jesen, po ulasku u EU.

Ljevica je pobijedila i u Rijeci, Varaždinu te Osijeku gdje jeBranimir Glavaš očito izgubi mogućnost sagledavanja situacije iz mostarskog zatvora odakle je dirigirao poteze svojem HDSSB-u. I u Istri je osvojena pobjeda iako su se SDP i IDS Ivana Jakovčića upravo na tom terenu sukobili te je SDP izgubio Pulu u korist IDS. SDP mnije uspio osvojiti ni Zagreb jer je populistički političar Milan Bandić, novi/stari gradonačelnik i nakon 12 godina. Bandić je „otpadnik“ iz redova SDP-a a ohrabren ovom pobjedom najavio je osnivanje stranke i pohod na vrh države. Poraz SDP-a u Zagrebu je ipak upozorenje premijeruZoranu Milanoviću da se ne miješa i ne kadrovira bez prihvatanja glasa izborne baze koja ga može kazniti na nekim slijedećim izborima.

Recimo i to kako je HDZ od 20 županija osvojio čak 12 te ponovno npr. osvojio Zadar gdje Božidar Kalmeta još nema premca a tradicionalni je i pobjednik u Lici i Splitskoj županiji gdje je najveći gubitnik nezavisni kandidat, svećenik don Ivan Grubišić.