U veličanstvenom ambijentu pred oko 600 gledalaca večeras je u Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ održano finalno veče 8.Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne pjesme „Kol'ko snage humska zemlja ima“.

jana colovic festival nevesinje

Publika je ovacijama ispraćala nastupe mladih čuvara srpske tradicije koji su interpretirali najljepše izvorne pjesme odjeveni u srpske narodne nošnje.

Festival je otvorio načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakavši da ova manifestacija šalje poruke duhovne kulture, tradicije i običaja ovog kraja. Mladići i djevojke, dječaci i djevojčice iz svih hercegovačkih gradova pokazali su raskošan muzički talenat i stavili su na „muke“ stručni žiri kojim je predsjedavao legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković.

Prema mišljenju stručnog žirija najbolju interpretaciju u kategoriji osnovaca do 5. razreda imala je Emilija Stojanović iz Nevesinja. Drugu nagradu osvojio je Slađan Spremo, a treće mjesto su podijelile Anastasija Pajić i Mina Vučurević iz Trebinja.

U kategoriji viših osnovaca prvu nagradu su podijelile Željana Stanić iz Kalinovika i Aleksandar Krulj iz Ljubinja, a drugo mjesto je zauzela Sonja Babić.Treće mjesto su podijelile Danka Ilić i Danijela Bjeletić.

Pobjednica festivala u kategoriji srednjoškolaca je Jana Čolović iz Trebinja. Ona ja interpretaciju poznate izvorne pjesme „Mito bekrijo“ i scenski nastup dobila najviše glasova žirija pa je osvojila novčanu nagradu od 1.000 KM. Drugo mjesto u ovoj konkurenciji podijelile su Milica Milidragović i Helena Janjić iz Gacka, a treće Milica Bejatović i Ivana Đorem.

Nagradu publike osvojili su domaći takmičari: Dejan Okuka i Nikolina Kojičić u mlađoj i Dragana Milanović u starijoj kategoriji. Oni su na poklon dobili zlatnik Svetog Vasilija Ostroškog, dar Crkvene opštine Nevesinje. Laureati po izboru učesnika festivala su Jana Čolović, Željana Stanić i Mina Vučurević. Oni su nagrađeni zlatnicima sa likom Presvete Bogorodice.Mlade izvođače pratio je orkestar Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Predsjednik žirija Ljubiša Pavković je pohvalio nastupe mladih čuvara izvorne narodne pjesme, naglašavajući da su o pobjednicima odlučivale nijanse.

– Imate omladinu za ponos i zbog toga trebate svi biti srećni i zadovoljni – poručio je Pavković Nevesinjcima.