Kod Korićke jame u selu Korita, opština Bileća, u koju su ustaše bacile i mučki ubile više od 130 Srba mještana ovog i okolnih sela, danas je služen pomen i obilježeno 72 godine od ovog strašnog zločina.

sluzen pomen kod koricke jame

Pomen žrtvama služili su sveštenstvo i monaštvo gatačke parohije.

Zločin u Koritima dogodio se u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, a kosti korićkih stradalnika izvađane su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva te strašne noći bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađi bio četrnaestogodišnji dječak Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovicima nad jamom.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama izgrađeno je 1966. godine, a 1991. godine, na 50. godišnjicu zločina, na spomenik je postavljena i skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Među stradalnicima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović, Radan.