Ni kiša ni oblaci u minila tri dana nisu obameli NVO „Omladinski centar“ i njenog predsjednika Milijana Mijovića iz Herceg Novog, da realizuju sedmi međunarodni dječiji karneval koji je okupio 43 grupe iz sedam zemalja.

sedmi medjunarodni karneval herceg novi 2013

Među njima su bili i učesnici iz Republike Srpske , a u komšijskom Herceg Novom našli su se i mališani iz Trebinja. Sportska dvorana u Igalu odavno nije bila punija povodom neke manifestacije. Stigli su brojni gosti iz sedam zemalja: Srbije, Rusije, BiH odnosno Republike Srpske, Slovenije, Makedonije i naravno tu su bila djeca iz Kotora, Tivta, Podgorice i Herceg Novog koji su predstavljali Crnu Goru. Bile su brojne maske od 10 do 101 člana. Najbrojniji u karnevalskoj svečanosti bili su domaći učenici OŠ „Milan Vuković“ koji su izveli koreografiju maske „101 dalmatinac“. Ono što je preksinoć prekinula kiša na Škveru kada su na bazenu zaplesali članovi ruske karnevalske grupe iz Moskve, sinoć na suvom svi su bili na svom.

Prvo je gradonačelnik Dejan Mandić predao ključeve Nikoli Matkoviću mladom kapu od karnevala i tako simbolično djeci Herceg Novog i njihovim gostima predao grad na upravu. Mali kapo Matković je stidljivo poručio da mu je želja dok vladaju gradom da imaju što više igre i čokolade.

"Misija ove manifestacije i ovog karnevala je da zbližava djecu regiona. Naše planove obamela je kiša. Mjesto na trgovima i ulicama Herceg Novog ovog sedmog puta domaćin nam je bio Sportski centar. Siguran sam da plesa i smijeha nije falilo. Umjesto defileja maskiranih mališana na ulicama bili smo skoncentrisani na jednu dvoranu, a mislim da je atmosfera bila odlična, a to potvrđuje i sva djeca, koja su bila zadovoljna"- kazao je u ime organizatora Milijan Mijović.

Na kraju svečanosti najviše razloga za zadovoljstvo imala je Novljanka Lorena Tokić koja je postala mis karnevala.

Generalni pokrovitelj sedmog dječijeg karnevala, projekta koji finansira Evropska komisija iz Brisela i koji se završava danas tradicionalnim izletom po Bokokotorskom zalivu, je opština Herceg Novi iTuristička organizacija. Zlatni sponzor je Sfera art.