U Hrvatskoj je jutros u 7.00 časova otvoreno 5.490 biračkih mjesta za drugi krug lokalnih izbora.

otvorena biralista u hrvatskoj

Birališta su otvorena u Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 opštine.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima niko od kandidata u prvom krugu, 19. maja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Građani, njih nešto više od 3.300.000, glasaće na 5.490 biračkih mjesta, što je oko hiljadu mjesta manje nego u prvom krugu, prenose hrvatski mediji.

Gradonačelnici će biti birani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Karlovcu, Krapini, Šibeniku, Dubrovniku, Bjelovaru, Koprivnici, Zadru, Vukovaru, Sisku, Slavonskom Brodu, Pazinu, Gospiću, Požegi, Puli.

U drugom krugu lokalnih izbora biraju se i župani u županijama Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Međimurskoj i Osječko-baranjskoj.

Birališta će biti zatvorena u 19.00 časova, do kada traje izborna tišina, tokom koje je zabranjeno objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasaju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno ispitivanja javnog mnjenja, te opredjeljenja birača na glasanju mogu se objavljivati nakon što se zatvore birališta u 19.00 časova.