Vladika bihaćko-petrovački Hrizostom izabran je za novog episkopa zvorničko-tuzlanskog, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

vladika hrizostom novi episkop zvornicko-tuzlanski

Sveti arhijerejski sabor je na današnjoj sjednici donio odluku da se na upražnjenu katedru episkopa bihaćko-petrovačkog imenuje dosadašnji vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i dalje će biti zamjenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Ostale eparhije ostale su nepopunjene iz važnih praktičnih razloga, i one i dalje imaju na čelu administratore.

Sabor je potvrdio da administrator Eparhije srednjoevropske ostaje NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, administrator eparhije žičke episkop šumadijski Jovan, eparhije austrijsko-švajcarske episkop bački Irinej, a za administratora eparhije Južnocentralnoameričke mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Članovi Svetog Sinoda u novom sazivu su episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.

Današnjom sjednicom okončan je radni dio ovogodišnjeg zasjedanja Sabora SPC, a njegov rad biće molitveno krunisan sabornim služenjem svete liturgije u Nišu na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, čime će biti proslavljena 1700-godišnjica Milanskog edikta kao priprema za opštu proslavu u oktobru ove godine, navodi se u saopštenju SPC.

Sabor SPC počeo je 21. maja. Na zasjedanju 29. maja potvrđena je odluka Sinoda kojom je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije /Kačavenda/ konačno i trajno razriješen dužnosti upravljanja eparhijom zvorničko-tuzlanskom.