U organizaciji Nacionalnog komiteta Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline -ICOMOS BiH i Državnog arhiva u Dubrovniku u palači Sponza otvorena je foto izložba Stari gradovi BiH.

stari gradovi bih izlozba dubrovnik

 

Izložba zauzima najveći, središnji prostor renesansne palače koja je u doba Dubrovačke Republike predstavljala Carinarnicu i Kovnicu novca, ili što bi se danas reeklo- Centralnu banku i Ministarstvo financija.

Autor izložbe je poznati bosanskohercegovački arhitet Ferhad Mulabegović a valja naglasiti da je izložba nastala temeljem građe ICOMOS-ove knjige o starim gradovima BiH kojoj je autor upravo Mulabegović. Navedena monografija predstavlja BiH- srednjovjekovne gradove, njihov popis i razmještaj, detaljne podatke o nastanku i građenju, arheološkim istraživanjima i slično a izložba na 40 panoa formata 0,7 X 1 m pokazuje 40 ključnih starih gradova opisanih u spomenutoj knjizi, među kojima su Ključ, Tešanj, Počitelj, Vratnik, Ljubuški, Mostar, Trebinje, Stolac, Velika Kladuša, Srebrenik, Bužim, Sokolac, Jajce i drugi.

trebinje na izlozbi na dubrovackoj palaci

Svaki pano prikazuje po jedan drevni grad koji je prikazan s sadašnjeg stanja i crtežom koji imaginarno prikazuje kako je svaki grad nekad izgledao. To su, doznajemo, unikatni crteži starih gradova kojima se već 25 godina bavi Mulabegović a na ovoj su izložbi prvi put objavljeni. Autori crteža i fotografija još i Lidija Fekeža-Martinović, Samir Sinanović i još neki autori.

Na otvorenju izložbe bili su brojni Dubrovčani porijeklom iz BiH a najbrojniji posjetioci su strani turisti. Tako će vjerojatno ostati sve do 6.juna, do kada je izložba otvorena. Nakon Sponze i Dubrovnika, izložba seli u Sarajevo te će pohoditi i Banja Luku, Mostar, Zagreb i na kraju Beograd.