Mnogi događaji u prošlosti obilježili su istoriju Boke, a jedan među njima ostaće posebno upamćen. To je Crnogosko–bokeljska skupština o ujedinjenju dvije geografski bliske, ali istovremeno različite teritorije.

u kotoru obiljezeno ujedinjenje crne gore i boke

"Bliske po osjećaju pripadnosti zajednice južnoslovenskih naroda, često razdvojenim državnim granicama kakve nisu željeli", rekao je danas u palati „Bizanti“ u Kotoru Nikola Bukilica, predsjednik Skupštine opštine Kotor na skupu koji je organizovao Fakultet za pomorstvo i Pomorska biblioteka u okviru obilježavanja 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke (1813-2013). Bukilica je prisutne podsjetio da je 1987. godine, povodom 175 godina od ovog istorijskog događaja u Kotoru, održan naučni skup. Na tom skupu sam, rekao je on, prisustvovao kao predstavnik izvršne vlasti. "Nakon toga tek ove 2013. godine obilježavamo ovaj značajan jubilej za grad, regiju, i Crnu Goru. Stoga smatram da bi obilježavanje godišnjice ovog značajnog događaja trebalo da bude tradicionalno tokom proslave Dana opštine i to pod okriljem kotorske, ali i Opština Herceg Novi, Tivat i Budva, što predlažu i Fakultet za pomorstvo, Pomorski muzej, Istorijski institut i arhiv", kazao je Nikola Bukilica.

"Ujedinjenje Crne Gore i Boke pretvorilo se u istorijsku realnost. Pokušaji Crne Gore da se teritorijalno proširi na ovaj prostor, odnosno da se Boka oslobodi od velikih sila, kroz razne periode i napore, koji su ih pratili, vezani su za ličnost utemeljivača crnogorske države, vladiku Petra I Petrovića Njegoša",  kazao je dr Radoslav Raspopović, direktor Istorijskog instituta Crne Gore i dodao da je odlukom Skupštine 1. novembra 1813. godine formirano Pokrajinsko vijeće Crne Gore i Boke, a ta pokrajina je stavljena pod zaštitu prijateljskih država: Rusije, Austrije i Velike Britanije, rekao je on govoreći o okolnostima čuvenog istorijskog događaja od prije dva vijeka.

Na otvaranju današnjeg skupa u Kotoru upravnica Pomorske biblioteke, Ružica Danilović, je rekla da je ova ustanova već 25 godina smještena u palati gdje je skoro prije dvjesta godina održana osnivačka skupština i gdje je potpisan dokument o ujedinjenju. "O tome istorijskom događaju svjedoči i izložba postavljenih dokumenata koji se nalaze u memorijalnoj sobi biblioteke", rekla je Danilović.

U ime organizatora, skup je pozdravio i dekan Fakulteta za pomorstvo, profesor dr Danilo Nikolić, koji je kazao da će ova visokoškolska ustanova nizom prigodnih manifestacija obilježiti 200 od ujedinjena. On je najavio i da će krajem godine biti organizovana Međunarodna konferencija pod nazivom „Ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814 godine - prilozi za istoriju intregrativnih procesa na Balkanu“.

Na skupu je danas promovisana i poštanska marka povodom 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke o čemu je govorila predstavnica pošte Crne Gore Vesna Galjević Novović. "Nominalna vrijednost marke je 30 centi, štampana je u tiražu od 1500 serija. Autor idejnog rješenja marke je Jovana Strugar iz Kotora i biće interesantna i za filateliste", istakla je Novović.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Ivanka Muhadinović i Jovana Radoman, učenice muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora.