U Kumboru kod Herceg Novog, na samoj pjeni od mora u odmaralištu Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske i ove godine po 12 put od 22. maja, počela je realizacija ljetovanja za djecu iz osjetljivih kategorija iz Republike Srpske.

djeca iz republike srpske u kumboru

Juče je Kumbor napustila prva smjena, koja je provela devet dana na crnogorskom primorju. Djeca predškolskog uzrasta do 15 godina odnosno 17, pa čak i punoljetni ako je riječ o djeci sa posebnim potrebama, do 14. septembra u 13 grupa koristiće usluge ovog odmarališta.

"Prva smjenu je činilo devedeset devet djece iz Trebinja, Bijeljine, Zvornika, Ljubinja, Bileće, Gacka Prijedora i Banja Luke. U drugoj smjeni imamo 152 gostiju iz Nevesinja, Prijedora, Banja Luke, Ribnika, Petrovca-Drinića i Trebinja. Ovo je odmaralište zatvorenog tipa koje radi od 2002. godine i ima kapacitet od 175 mjesta u kojem radi 15 ljudi. Takođe, ima i sopstvenu plažu dužine 220 metara i nalazi se na samoj pjeni od mora. O bezbjednosti djece brinu koordinator, ljekar, medicinska sestra i drugo osoblje" kaže za TrebinjeLive upravnik odmarališta Aco Rajević iz Herceg Novog i dodaje da rad ovog odmarališta finansira Vlada Republike Srpske.

"Ovaj vid rada i boravka na moru je jedna prava vrsta kampa i on traje od sredine maja do sredine septembra. Kroz odmaralište prođe više hiljada polaznika i od kada je otvoreno 2002. godine postigli smo zapažene rezultate. Naš program se realizuje kroz projekat socijalizacije djece Republike Srpske i obuhvata, kao što mu i samo ime kaže, ranjive društvene grupe i djecu kojima roditelji ili staratelji ne mogu obezbijediti odlazan na more", kaže za TrebinjeLive viši stručni saradnik Javnog fonda za dječiju zaštitu u Vladi Republike Srpske, Ilija Ružić iz Trebinja. On dodaje da se na konkurs Vlade prijavljuju ustanove tipa Centra za socijalni rad, škole, bolnice, dječiji vrtići..., koje na osnovu konkursa formiraju rang liste i prave spiskove za boravak djece u Boki. "Cilj je da djeca što više vremena provedu u prirodi i da se druže. Ovo je posebno bitno za djecu iz takozvanih ranjivih grupa da uđu u normalne tokove života".

Žarko Daničić iz Prijedora već osam godina dolazi u ovo odmaralište. Tri posljednje godine je koordinator projekta i kaže da sve ide po utvđenom planu. "Radni dan počinje fiskulturom, zatim ide doručak, a onda škola u prirodi i škola plivanja gdje se neplivači privikavaju na vodu i osposobljavaju za plivanje. Poslije ručka je odmor i rad po radionicama. U 16.00 časova je užina i dnevne aktivnosti", kaže Daničić napominjući da je cilj da djeca što više vremena provedu u moru. U večernjim satima, kako kaže Daničić, predviđeni su zabavni programi do povečerja. "Sa nama su studenti fakulteta koji školuju kadrove za rad sa ovom djecu i oni su ti koji sa vaspitačima sprovode programe", zaključio je on u izjavi za TrebinjeLive.