Regionalni centar za podvodno razminiranje u Bijeloj je svojim formiranjem, prije 10 godina, počeo da rješava probleme minske zagađenosti, prvo na prostoru Crne Gore, a kasnije i da pruža pomoć i drugim državama u regionu.

o kasetnoj municiji

Ovaj Centar ima i značajnu ulogu u podvodnom razminiranju i u obuci domaćih i inostranih profesionalnih ronilaca za podvodno deminiranje, a Centar je imao i značajnu ulogu u kopnenom razminiranju. "U periodu od 2003. do 2006. godine uspjeli smo da uklonimo opasnost od protivpješadijskih mina duž crnogorske granice. Na poziv rukovodstva Hidroelektrana na Trebišnjici 2003. godine obavili smo podvodno deminiranje rijeke Trebišnjice. Tom prilikom smo uklonili značajan broj minsko-eksplozivnih sredstava u njenom koritu. U toku razminiranja nije bilo ni jednog incidenta i ono je vrlo uspješno završeno", rekao je Veselin Mijajlović, direktor Regionalnog centra za podvodno razminiranje, pružanje pomoći i spašavanje na moru iz Bijele i zahvalio se predstavnicima grada Trebinja.

Mijajlović  je podsjetio da je u Regionalnom centru u Bijeloj osam ronilaca iz BiH završilo obuku koji su, kada je ovaj problem u pitanju, osposobljeni da prate situaciju u Hercegovini. "Uskoro počinje i realizacija određenih projekata na rijeci Savi i dijelu Hercegovine uz granicu sa Crnom Gorom", rekao je Mijajlović na današnjoj promociji studije „Zaostala kasetna municija u Crnoj Gori, netehničko izviđanje kontaminiranosti i uticaja“ i posebno naglasio da je je međunarodna zajednica Crnu Goru proglasila prvom državom na prostoru Balkana koja je oslobođena opasnosti od protivpješadijskih mina.

"Zahvaljujući angažovanju Norveške narodne pomoći i donaciji Vlade Norveške uspjeli smo da, početkom ove godine, zajedno sa Norveškom narodnom pomoćim pokrenemo projekat rješavanja problema zaostale kasetne municije na prostoru Crne Gore", istakao je Mijajlović i dodao da je završena prva faza ovog projekta, a u skladu sa međunarodnim standardima koji se zovu "Netehničkao izviđanje“. On još napominje da je Norveška narodna pomoć preuzela na sebe zadatak da izvrši izviđanje i procijeni sitaciju sa zaostalom kasetnom municijom u Crnoj Gori.

Problem rješavanja ove municije radiće se u dvije faze. Prva će obuhvatiti izviđanje područja zaostale kasetne municije iz perioda NATO bombardovanja 1999. godine. "Utvrdili smo koje su to opasne površine koje će biti predložene donatorima za tehničko izviđanje i čišćenje", kazao je rukovodilac Norveške narodne pomoći u BiH Darvin Lisica i naglasio da su utvrđena mjesta na kojima postoji neksplodirana kasetna municija. To su, kaže on, Golubovci, Tuzi i Rožaje sa naseljima Besnik, Jablanica i Njeguši. "Od zaostale municije, ovog tipa, ukupno je registrovana u Crnoj Gori 21 nesreća gdje je stradalo 9 lica, i to dva poginula i 7 ranjeno, dok se desilo 12 incidenata koji nisu imali za posljedicu stradanje ljudi. Utvrđen je i nivo sumnjive površine i nivo površine koju ćemo predložiti donatorima za tehničko izviđanje i čišćenje", kaže Lisica.

Ovim dijelom  zaokružuje se rad tehničkog izviđanja na prostorima Jugoistočne Evrope i sada će se preći na drugu fazu, tj. čišćenje terena. "Naš zadatak je da što prije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori u potpuno riješimo problem sa zaostalom kasetnom municijom", zaključio je operativni rukovodilac projekta Darvin Lisica.