Čuveni američki glumac srpskog porijekla Karl Malden, dobitnik "Oskara" i jedan od prvih predsjednika Američke filmske akademije, trebalo bi da dobije spomenik u Beogradu, kao i ulicu sa njegovim imenom.

karl malden uskoro dobija spomenik u beogradu

Spomenik će napraviti eminentni srpski vajari, a identičan spomenik će biti postavljen i u Muzeju Američke filmske akademije u Holivudu, rečeno je na konferenciji za novinare kćerke i unuke američkog glumca - Karle i Kami Malden, koja je organizovana u Kancelariji za dijasporu Vlade Srbije.

Karla Malden rekla je da je oduševljena što će njen otac dobiti spomenik u Srbiji, ističući da je on njegovao srpsko porijeklo i imao običaj da jednom godišnje pravi "srpski piknik" u svojoj kući na koji je pozivao brojne goste, a i sahranjen je uz muziku tamburica.

"Želela bih da mogu da kažem tati da sam ovde, ali osećam da on zna da sam ovde", rekla je Karla Malden, koja je književnica i scenarista iz Holivuda, a sa svojim ocem je koautor njegove biografske knjige, koja je u Americi prodata u milionskom tiražu.

Član Američke filmske akademije Dan Tana, koji je Srbin iz dijaspore, ugostitelj i filmski producent, rekao je da je Karl Malden rođen u Americi, ali je bio ponosan što je Srbin.

"Od njega je učio Marlon Brando, a glumci Majkl Daglas i DŽejms Vuds bili su mu uvek zahvalni. Upoznao sam ga pre 58 godina. Primio me je kao sina i mnogo je i meni i drugim ljudima pomogao, a bio je i veliki učitelj i predavao je na univerzitetima", rekao Dan Tana.

Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenula je Kancelarija za dijasporu, čiji je direktor Slavka Drašković rekla da Kancelarija pravi spisak Amerikanaca srpskog porijekla koji su pomogli izgradnji Amerike i naglasila da Malden na tom spisku zauzima istaknuto mjesto.

Inicijativa će biti upućena Skupštini grada Beograda, a između ostalih, najavljena je podrška predsjednika srpske Akademije za film Gorana Paskaljevića.

Karl Malden, čije je pravo ime Mladen Sekulović, rođen je 1912. godine u Čikagu od oca Srbina rodom iz okoline Bileće i majke Čehinje koja je prešla u pravoslavlje. Umro je 2009. godine u Los Anđelesu.

Glumio je u oko 100 filmova, od kojih su najpoznatiji "Tramvaj zvani čežnja", "Na dokovima NJujorka", "Paton".