U Republici Srpskoj ima oko 1.200 oboljelih od multiple skleroze i uglavnom je riječ o mladima, rekla je danas u Banjaluci nacionalni koordinator za multipla sklerozu u Srpskoj Sanja Grgić.

multiple skleroze u srpskoj 1200 oboljelih

"Tim licima u Kliničkom centru Banjaluka možemo da pružimo konkretnu pomoć i nadam se da će pacijenti, uz fizikalnu terapiju, dobiti svu potrebnu njegu", rekla je Grgićeva povodom Svjetskog dana borbe protiv multiple skleroze.

Ona je dodala da će ovi bolesnici biti upućivani na tretman u Banju Trepča, u Srbiji, jer ta ustanova ima najbolje uslove za liječenje i rehabilitaciju oboljelih.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Amela Lolić navela je da u svijetu postoji veliki broj oboljelih od multiple skleroze.

"Ministarstvo zdravlja imenovalo je nacionalnog koordinatora za borbu protiv ove bolesti, koji se bavi ovom problematikom i vodi dijagnostički opremljen centar, a oni koji rade u ovom centru su obučeni na najbolji način", rekla je Lolićeva i dodala da je ovo prvi centar te vrste u regionu.

Ona je naglasila da pacijentima treba podrška i Centra i porodice, te da je upravo to cilj održavanja današnjeg skupa.