Svečano je danas bilo u Srednjoj školi  "Ivan Goran Kovačić" u Herceg Novom gdje su najboljim  dodijeljene nagrade i diplome "Luča".

hercegnovske luconose

Generacija hercegnovskih maturanata u tek zavšenoj školskoj 2012/13. godini  ima 30 učenika koji su  ponijeli  najveće priznanje u obrazovanju Crne Gore, diplomu “Luče“. Epitet đaka generacije su ponijeli učenica Gimnazije Katarina Elez i Stefan Stanković, učenik Ekonomske škole. Oni su  svojim rezultatima, ali i svojim ponašanjem i odnosom prema kolektivu i zaslužili  počasno priznanje škole, diplomu učenika generacije.

"Ispraćamo još jednu sjajnu generaciju koja će se pamtiti i po tome što su maturirali  u godini jubileja-šest decenija rada naše  škole", kazao je na svečanosti direktor Momir Dragičević dodavši: "Svaka škola se prepoznaje po usjesima svojih učenika. Oni su potvrda njene misije, njeno ogledalo, njeni reprezenti, ambasadori za čitav život. U ovoj školi  tradicinalno imamo sjajne učenike, a najbolji su  među nama  danas ovdje i danas  sa posebnim  zadovoljstvom, profesionalnom i ličnom ushićenošću dodjeljujemo nagrade najboljim", rekao je Dragičević.

Tokom dvanaestogodišnjeg školovanja devet učenika je imalo odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta, a osim Katarine Elez  i Stefana Stankovića, to su: Nikolina Golo, Milica Trifković, Vesna Milošević, Milja Vuković, Vasilija Velfel, Ivana Šabanović i Milja Arnautović. Za odličan opšti uspjeh i primjerno vladanje tokom osnovne i srednje škole „Lučom“ je nagrađen 21 učenik, a za osvojene nagrade na državnom takmičenju iz engleskog jezika nagrađen je Sergej Radan.

Za odličan opšti uspjeh u osnovnoj i srednjoj školi „Lučom“ su nagrađeni: Nikolina Pušara, Nemanja Janjić, Jelena Odalović, Nikola Radosavljević, Mileva Vučić, Petar Morović, Nebojša Milović, Mirjana Marić, Jovan Šuberić, Milica Mlađenović, Roberta Mazreku, Ljubica Vasiljević, Milena Matković, Aleksandar Marković, Nađa Popović, Jelena Samardžić, Milana Tomić, Aleksandar Đorđević, Tamara Bogdanović, Milica Zečević i Teodora Vidović.

Osim redovnih priznanja koje dodjeljuje škola, učenici generacije dobili su i specijalne nagrade. Vlasnik auto škole „Vlačić“ Slobodan Vlačić, nagradio je besplatnom obukom Stefana Stankovića, dok je Miodrag Bato Samardžić poklonio laptop Katarini Elez.

"Izuzetna mi je čast da sam danas među ovim izvanrednim učenicima. Pokloni koje smo obezbijedili za najbolje, bez obzira od koga dolaze, su zaista skromni u odnosu na sav trud i sve što su kao učenici pokazali tokom školovanja. Sličnu nagradu već deset godina dajem i  bilećkoj Gimnaziji, osnosno gradu u kojem sam rođen", kazao je Bato Samardžić uručujući nagradu Katarini Elez.

Za učenike je priređen i koktel u školskom restoranu, a prijem za najbolje  učenike osnovnih i srednjih škola upriličiće 7. juna  i  predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić.