Dijana Krivokapić, dosadašnji vršilac dužnosti direktora JU "Herceg Fest", jedini je legitimni kandidat za funkciju direktora ove ustanove.

ipak bez smjene direktora juk herceg fest

Jučerašnja procedura imenovanja Branke Šućur za direktora je u najmanju ruku skandalozna, kazao je danas novinarima predsjednik opštinskog odbora Nove u Herceg Novom Jovan Subotić, koji je prije godinu dana potpisao koalicioni sporazum o vršenju lokalne vlasti u Herceg Novom i dodao: "Postoje elementi nepravilnosti pri glasanju, a nakon uvida u materijal mogu da kažem da je nepotpuna dokumentacija jedne kandidatkinje i da je bilo nedozvoljenog prisustva glasanju ljudi koji nisu članovi Upravnog odbora, pa čak ima i izjava koje za sobom mogu da vuku i krivičnu odgovornost".

Novinari su juče imali uvid u snimak sjednice UO, koja se po zakonu snima. Na snimku nije konstatovano prisustvo sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti Vladimira Žutkovića, koji se kao prisutan navodi u zapisniku sa sjednice. Žutković je novinarima objasnio da je prisustvovao sjednici samo da bi provjerio da li je sve po zakonu ali da nije u toku sjednice uzimao riječ. Sa njegovom tvrdnjom nije se saglasio predsjednik opštine Dejan Mandić koji je danas kazao da on ima informaciju da je Žutković bio čak jako govorljiv.

Podsjećamo jučerašnjoj sjednici je u prvom dijelu prisustvovao i sam gradonačelnik, kao predstavnik izvršne vlasti, koji je još jednom objasnio da je to uradio kako bi članovima UO ukazao na nepravilnosti koje se tiču koalicionog sporazuma, tražeći da odluku o imenovanju direktora odlože.

"Sjednicu sam napustio kada je počela rasprava, ne želeći da utičem na odlučivanje o kandidatima. Na osnovu koalicionog sporazuma o ovako važnom kadrovskom pitanju moraju da budu informisane i druge članice koalicije ali i predstavnik izvršne vlasti, što je u ovom slučaju izostalo i to predstavlja kršenje koalicionog sporazuma", smatra Mandić. Bez namjere da se miješa u rad bilo koje stranke, Mandić naglašava da izvršna vlast treba da ima saznanja o svemu, posebno o izboru direktora javnih ustanova.

Ovo (ne)legitimno imenovanje pokreće brojna pitanja. Prvo je odnosi u koaliciji, a zatim i drugi niz sporednih a tako bitni sitnica koje postaju važne za funkcionisanje lokalne vlasti.

Upućeni u ovu problematiku, posebno kada je riječ o ustanovama kulture, kažu da je moguće i da je prekršena procedura imenovanja organa upravljanja. Zakon o kulturi, član 19. definiše da ustanovom upravlja Savjet. Član 43. istog Zakona predviđa da Savjet javne ustanove ima predsjednika i četiri člana. Za člana Savjeta javne ustanove čiji je osnivač opština, osim predstavnika zaposlenih, imenuje se stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je od značaja za razvoj kulture. U “Herceg Festu” postoji Upravni odbor, a ne Savjet, koji ima sedam, a ne pet članova, od kojih se, što je malo čudno, ni direktno ni indirektno nijedan ne bavi kulturnom djelatnošću.