Studija uticaja Hidroelektrane /HE/ "Dabar" pokazala je da ovaj projekat nema negativne efekata na životnu sredinu i radovi na njemu će biti nastavljeni, rekao je Srni direktor ove hidroelektrane Radivoje Bratić.

HE Dabar radovi se ne prekidaju

Ističući da je bespotrebno to pitanje ponovo aktuelizovati, Bratić je podsjetio da je Studija izrađena u skladu sa postojećom legistativom i da su je uradili stručni timovi preduzeća "Projekt" iz Banjaluke i Zavod za vodoprivredu iz Sarajeva, uz učešće desetak eksperata iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske.

"Prevođenje voda nema posljedice na male vode, što je i dokazano ekspertskom analizom“, rekao je Bratić, komentarišući pisanja pojedinih medija da je federalno Ministarstvo ekologije i turizma pokrenulo sudski spor kod Okružnog suda Banjaluka radi poništenja Rješenja nadležnog Ministarstva kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu projekta HE "Dabar".

Bratić je istakao da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo rješenje o prihvatanju Studije 7. avgusta 2012. godine i da je u roku od mjesec dana mogao da se pokrene upravni spor kod nadležnog suda, što je uradilo federalno Ministarstvo za ekologiju i turizam.

"Na osnovu prihvaćene studije izdata je ekološka dozvola u decembru iste godine, čime su se stekli uslovi da se projekat nastavi“, rekao Bratić i napomenuo da je vodoprivredna saglasnost za izgradnju ovog objekta izdata još 1986. godine i da je tadašnja opština Stolac prihvatila tu saglasnost.

Bratić je istakao da su kod izrade studije i sve druge domentacije koja je prethodila, planirane tehničke mjere za ublažavanje eventualnih negativnih posljedica.

Na pitanje da li bi radovi mogli biti obustavljeni do okončanja sudskog postupka, kako je zatražilo federalno ministarstvo, Bratić je istakao da do toga neće doći i da se isključivo postupa prema instrukcijama poslodavca.

"Pripremni i drugi radovi na projektu izgradnje HE `Dabar` se nastavljaju, jer mi isključivo postupamo prema instrukcijama poslodavca, a ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, do kraja godine bi mogli raspisati i tender za izbor izvođača za radove na tunelu", naglasio je Bratić.

Bratić je naveo da je planirano 66 miliona maraka za radove koji će biti izvođeni tokom ove godine, a finasiraće ih "Elektroprivreda Republike Srpske" i "Hidrolektrane na Trebišnjici".

On je napomenuo da ove godine nisu planirana kreditna zaduženja.

Investicija vrijedna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju HE "Dabar" instalirane snage od 159 megavata, uz projektovanu prosječnu godišnju proizvodnju struje od 251 gigavat-časova.

Božo Knežević iz Zavoda za vodoprivredu FBiH je krajem prošle godine prilikom predstavljena radne verzije "Studije o uticaju izgradnje HE `Dabar` na životnu sredinu" u Trebinju rekao da je studija pokazala neosnovanim tvrdnje da bi projekat Hidroelektrana "Dabar" mogao ugroziti vode Bune i Bunice.

Federalno ministarstvo ekologije i turizma pokrenulo je spor kod Okružnog suda Banjaluka radi poništenja Rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu projekta HE "Dabar" na slivu Zalomke na profilu Pošćenje, na teritoriji opština Bileća, Nevesinje i Berkovići projektovane snage 159,15 megavata.

Od Urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije Republike Srpske se traži da nalože investitoru, te drugim subjektima prekid i obustavljanje svih radnji na spornom području do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.