Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Višegradu, prilikom posjete Andrićgradu, da je ideja o izgradnji grada od kamena potpuno opravdana, da ulaganje u nju ima svoju svrhu, te da su svi prigovori na ovaj monumentalni projekat sasvim neopravdani.

dodik i kusturica u andricgradu

"Stvaranje svih velikih djela, uglavnom, prate prazne priče, a ovo je veliko djelo Emira Kusturice stvoreno u veoma teškim uslovima. Ali, teški i skoro nemogući uslovi rađaju velike ideje", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da je u Andićgrad došao da se uvjeri li će sve biti spremno da se za Vidovdan ove godine na dostojanstven način obilježi ono što je do sada urađeno.

"Ovaj projekat i u toku izgradnje izaziva veliku pažnju naše i svjetske javnosti, a posebno turista pa je, kako sam informisan, za prvomajske i vaskršnje praznike ovdje zabilježena rekordna posjeta", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da turisti u Višegrad dolaze da vide djelo velikog neimara i da se podsjete istorije hodajući ulicama Andrićgrada, ali i da im se ukaže na veličinu i značaj djela srpskog nobelovca Ive Andrića.

"Mislima da je već vrijeme da se graditeljima Andrićgrada s pravom `skine kapa` za sve što su uradili i sagradili", zaključio je Dodik.

Slavni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je izgrađeno 80 odsto grada od kamena i da će do Vidovdana ove godine nići još jedan trg, biće osveštan hram, stavljen pod krov hotel i završena upravna zgrada preduzeća "Hidroelektrane na Drini".

"Tog dana ćemo napraviti veličanstven program u okviru kojeg će svirati `Nou smoking orkestra` i trubači, a biće održan i mini-koncert ozbiljne muzike", rekao je Kusturica.

Objašnjavajući dinamiku gradnje Andićgrada, on je podsjetio da je za 24 mjeseca izgrađeno 22.000 metara kvadratnih korisnog prostora ili 900 metara kvadratnih mjesečno.

Kusturica je rekao da većinski vlasnik objekata Andrićgrada neće biti Vlada Republike Srpske i da je nastavak gradnje omogućen različitim grantovima i kreditima.

On je zahvalio predsjedniku Dodiku na razumijevanju i pomoći u izgradnji grada od kamena. "Sve će biti gotovo do Vidovdana 2014. godine kada će na ovoj velelepnoj pozornici biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", rekao je Kusturica.