Srbija će sarađivati sa svima i imaće vojsku koja će biti garant mira u regionu, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić, koji je i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, naglasio je da je Srbija pouzdan partner svima u svijetu i da nikoga ne obmanjuje.

aleksandar vucic o garantu vojske srbije u regionu

"Nikome se ne pravdam što sarađujemo sa Moskvom, Vašingtonom ili Briselom, to je naša politika na koju smo ponosni", rekao je Vučić u Čačku prilikom primopredaje četiri višenamjenska vozila "hamer" vrijedna 850.000 dolara, koje su SAD donirale Vojsci Srbije.

Zahvalivši američkoj vladi na donaciji, Vučić je naveo da direktna pomoć SAD Ministarstvu odbrane Srbije u posljednje tri godine iznosi šest miliona dolara.

On je rekao da se ova vozila pripremaju za upotrebu u Centru za obuku u bazi "Jug" i za učešće u mirovnim misijama, čime se podiže ugled Srbije u svijetu.

"Želimo da baza `Jug` bude regionalni i međunarodni centar za obuku mirovnih trupa, jer retko ko raspolaže mogućnostima kakve mi imamo u toj bazi", istakao je Vučić.

Primopredaji vozila prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Kirbi je izrazio očekivanje da će baza "Jug" prerasti u regionalni centar za obuku i dodao da je zadovoljan što Srbija stremi i doprinosi miru u regionu, a učešćem u mirovnim misijama i miru u svijetu, prenijeli su beogradski mediji.

Vojna baza "Jug" se nalazi na brdu Cepotina, kod Bujanovca, u blizini administrativne linije sa Kosovom i najveća je srpska vojna baza.