Prije par dana u Herceg Novom boravio je poznati košarkaš, a danas u Barseloni vlasnik agencije "Sport grup" Zoran Savić, koji ima zadatak afirmacije mladih igrača koji su željni slave ali i dokazivanja koja donosi i novac.

zoran savic intervju trebinjelive

U priči za „TrebinjeLive“ Zoran Savić kaže: "Stigao sam ovdje po pozivu direktora „Primorja“ Milorada Matijaševića da obiđem ovu sredinu i da pratim par dana rad mladih, jer mi je to posao u zadnje vrijeme. Razmišljam o mogućnosti otvaranja kampa. To bi bila jako dobra ideja i za klub „Primorje“ i za sve nas. U planu je i takmičenje za mlađe kategorije, kako bi se promovisala i ova nova dvorana u Igalu. To je mislim dobra ideja i to je najveći razlog zbog čega sam došao u Herceg Novi", rekao je Savić u izjavi za TrebinjeLive.

Pričajući o svojoj karijeri, Savić je istakao da je ona bila čudna i da je sa igranjem krenuo kada je imao 16 godina. Sa 23 godine postao je član reprezentacije i, kako kaže, zadovoljan je kako se sve to poslije odvijalo. Bio je tada u jakoj „Jugoplastici“, a poslije je igrao prvo u Barseloni, a zatim u Paoku, Realu, Virtusu, Efesu, Pilsenu i Skiperu iz Bolonje, gdje je i završio karijeru.

Nakon uspješne igračke karijere  postao je  menadžer u Skiperu i Barseloni, a sada obavljam ulogu košarkaškog agenta u vlastitoj menadžerskoj agenciji čije je sjedište u Barseloni. "Odlučio sam da radim ono što najviše znam. Ostao sam blizu parketa. Otvorio sam agenciju 'Sport grup' za predstavljanje igrača i trenera, ali ne samo naših već i igrača iz Španije i drugih zemalja. Ovo je treća sezona rada i obilazim mlade igrače, i gledam i radim ono što volim", kaže on.

Savić ističe da je mišljenja da je nekada prije bilo mnogo više talenata, te da je sistem rada bio bolji. "Trener je bio taj koji je odlučivao. Istina, ja se bavim ovim poslom, ali ja nisam za to da mladi igrači idu rano u svijet. To je za njih sve neizvjesno. To je jedan period dobrog rada i velikog treniranja. Ovdje kod nas je i problem liga. Ima toliko liga da se više i ne zna ko sa kim igra. Počeli smo da se ponašamo kao Amerikanci prije 20 godina. Kada se završi sezona razlaz i vidimo se ponovo u septembru mjesecu", kaže Savić i dodaje da je takav vid lige, po njemu, greška. On još ističe da je po njemu loše i to da mladi igrači igraju do 18-19 godine i poslije toga nestaju. "Mladi košarkaš je u bivšoj Jugoslaviji ili bio igrač ili nije bio igrač. Obično se kaže mladi igrači imaju vremena. Ja kažem mladi igrači trebaju da iskoriste svoju šansu. Dosta klubova ide na rezultate i teško daju šansu mladim igračima. Vrlo je malo klubova na prostorima bivše Jugoslavije koji daju šansu mlađim snagama", ističe nekadašnji košarkaš.

scepanovic, matijasevic, savovic Vlado Šćepanović, Milorad Matijašević i Zoran Savić

Niko nema taj kapacitet da može da predvidi i kaže da dijete od 12 godine može uspjeti. Ima, kako kaže on, 100 djece sa prostora bivše Jugoslavije koju sada nude po Španiji. Mnogi tako pokušavaju da riješe svoju materijalnu situaciju ali to nije dobro za igrače, napominje Savić i dodaje da je jako veliko interesovanje za igrače sa naših prostora, što se može zahvaliti, isključivo i samo, rezultima rada u košarci bivše Jugoslavije. "Svi vrhunski treneri i u našem regionu su produkt košarkaškog rada u bivšoj zemlji. Taj proizvod su Obradivić, Ivković, Šakota,Vujošević. Vrlo je malo izašlo trenera kasnije u bivšim republikama koji trebaju da uče tu djecu. Mislim da se griješi i u odabiru igrača. Počeli smo da gubimo neki prepoznatljivi stil. Jednostavno, biraju se igrači koji dobro izgledaju a koji znaju da igraju", objašnjava on i dodaje da je u Herceg Novi došao da vidi i snimi uslove za mogući rad. "Postoji ideja da pokušamo da napravimo kampove. Jedan od ciljeva posjete je i obilazak potrebne infrastrukture", kazao je Savić i dodao da je u Crnoj Gori i Hercegovini uvijek bilo dobrok "materijala" za uspješnog košarkaša

U intervjuu za TrebinjeLive, Savić otkriva da se često čuje sa Dejanom Bodirogom, koji ga je, kako kaže, kada je radio u klubu zvao da dođe u kamp u Trebinje. "Inače potičem iz Hercegovine. Moja familija je iz Nevesinja i imam ideja da napravim i tamo neki kamp", ističe Savić i dodaje da je košarka u Nevesinju uvijek imala probleme. Prvenstevno zbog siromaštva.  On još dodaje da volim otići u Nevesinje i, kako kaže, sigurno će pokušati u toj sredini i nešto novo napraviti.

Zoran Savić kaže da je sportskim radnicima u Herceg Novom i drugim sredinama potrebna pomoć grada. "Promocija grada je zdrav život i sport. Najbolja promocija jedne države je sport. I te medalje koje su osvajali i košarka i drugi sportovi su dokaz ove naše priče. Sport je najbolji ambasador jedne države, a sa druge stane je korisno da se mladi bave sportom i da nisu na ulici", objašnjava on i dodaje da su rezultati Budućnosti, kada je igrala u Evroligi, bili najbolja poruka iz Crne Gore. "To je poruka koja preko košarke i sporta može da se pošalje i da se promijeni slika o državi i njegovom narodu. I ova izgrađena dvorana u Igalu treba da se iskoristi i da se učini nešto da se naprave neki kampovi da bi se to malo pokrenulo".

Komntarišući nastanak "Grupe 7" i rad Vlada Divca, Aleksandra Đorđevića, Žarka Paspalja, Predraga Danilovića, Dejana Bodiroge, Željka Rebrače i sebe, Savić je kazao da je to bila želja da se u tim teškim vremenima pomogne našem narodu. "To je ta fondacija koju je pokrenuo Vlado Divac. On radi jednu odličnu stvar koja nije previše propraćena. Da je ovaj projekat u Americi, on ne bi izlazio iz novina. Ta pomoć je bila nemjerljiva i ponosan sam što sam bio dio toga", zaključio je Zoran Savić.