Proteklog vikenda je u organizaciji Planinarskog kluba „Subra" iz Herceg Novog, u masivu Orjena, organizovan četrnaesti Orjenski maraton.

14 Orjenski maraton, pobjednici sa sampanjcem

 

To je manifestaciju koja spaja sport i rekreaciju sa ljepotama planine Orjen. Uz to u organizaciji značajna je bila podrška Planinarskog saveza Crne Gore, Atletskog saveza Crne Gore, Turističke organizacije Herceg Novi, opštine Herceg Novi, pogranične policije – odjeljenja Herceg Novi, kao i brojnih sponzora koji su za najuspješnije takmičare obezbijedili nagradni fond u robnim bonovima, u ukupnoj vrijednosti od oko 500 evra.

Na trasi dugačkoj 24 km, sa visinskom razlikom od najniže do najviše tačke od preko 800 metara, nije se bilo lako takmičiti. Verifikacija prelaska staze se vršila preko 5 kontrolnih tačaka, od kojih je najzahtjevnija bila na samom vrhu Orjena, Velikom kablu (1894 m), najvišoj tački primorskih Dinarida. Staza Orjenskog maratona svakako ne spada, u svom takmičarskom dijelu, u lake, ali ove godine je pravo nevrijeme učinilo da se takmičenje slobodno može uvrstiti u rubriku ekstremno. Po neobično hladnom, vjetrovitom i tmurnom vremenu, uz smjenjivanje naleta kiše, grada i snijega učesnici su bili uporni.

Takmičari su većinom trčali u šorcevima i majicama kratkih rukava kroz oblake, mokri do gole kože, a u višim dijelovima i kroz debeli sniježni pokrivač, preostao od protekle zime. Ni takvi uslovi na rubu regularnosti, nisu smetali da se postigne novi rekord staze. To je pošlo za rukom Novljaninu Janku Gardoviću, članu novoformiranog Alpinističkog kluba „Niskogorci“. On je stazu pretrčao za 3 sata, 22 minuta i 24 sekunde, što je čak za 8 minuta bolje od starog rekorda. Drugi je bio njegov klupski kolega, Darko Vidaković (2:53:19), a treći Dragan Jovanović (4:23:28), član Planinarskog kluba „Vjeverica“ iz Kotora. Kod dama su stazu pretrčale samo dvije takmičarke: Daliborka Davidović, članica Atletskog kluba "Budva" i Suzana Novović, članica Planinarskog kluba "Kapetan Angel" sa Cetinja. Daliborka je dala sve od sebe da obori sopstveni dosadašnji rekord staze, ali ju je pad na snijegu pod vrhom Orjena spriječio da postigne maksimum, ali ne i da sa vremenom od 4 sata 47 minuta i 50 sekundi osvoji prvo mjesto.

Logistika je bila bolja nego ikada do sada. Na dan maratona svi raspoloživi članovi PK "Subra" su bili raspoređeni na ovih 24 km, na 5 lokacija, umreženih radio vezom. Njihov zadatak bio je da pruže svu potrebnu pomoć, vodu, hranu i omoguće bezbjedno odvijanje trke. U tome su na lokaciji Vučji do imali i aktivnu podršku Pogranične policije, ispostave Herceg Novi. Takođe, obučeni članovi "Subre" dežurali su na terenu za slučaj kakve nezgode, ali na sreću, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Osim po koje modrice i ogrebotine, ozbiljnijih ozljeda nije bilo i svih 11 učesnika su srećno stigli do cilja, planinarskog doma Za Vratlom (1160 m), gdje je nakon trke upriličena svečanost dodjele nagrada – diploma, medalja, pehara i robnih bonova najboljima. Nagrade je uručio predsjednik PK "Subra", Duško Avramović, a zatim je organizovan zajednički ručak.

Lijepo je istaći da su članovima "Subre" u organizaciji maratona pomagali još dva bokeljska kluba: Kotorski PK "Vjeverica" i novoformirani Alpinistički klub "Niskogorci" iz Herceg Novog. Zajedničkim radom postignuta je do sada najbolja organizacija ove tradicionalne manifestacije.

Popodnevna i trenutna pauza u nevremenu su iskorišćene za obilazak nove staze za planinsko trčanje, čije otvaranje se planira za ovo ljeto, dok je naveče organizovana prezentacija i degustacija orjenske eko-kuhinje sa raznim jelima od biljaka sakupljenih toga dana. Tako se tu našla neizostavna salata od žućenice, ali i specijaliteti kao što su priganice sa cvijetom zove i bagrema.

Postoji mogućnost da iduće godine u isto vrijeme na Orjenu bude odrađeno Prvenstvo Crne Gore u planinskom trčanju, poručuju organizatori.