U nedjelju 26. 05. 2013. godine u rano jutro na gradskom je području Dubrovnika nestao njemački turista Philipp Ferdinand Hochhuth (24).

dubrovnik - trebinjelive

Posljednji je put mladi Nijemac stalno nastanjen u Berlinu, a privremeno u Beču, viđen oko 4 sata po ponoći između subote i nedjelje na gradskom predjelu Ploče, istočno od ulaza u staru dubrovačku gradsku jezgru.

U vrijeme nestanka 165 cm visoki smeđokosi Nijemac bio je odjeven u plavu majicu i plave hlače te tamnoplave kožne cipele "brodarice". Uoči nestanka zabavljao se u društvu poznanika u kafićima unutar dubrovačkih zidina da bi se iznenada izvukao iz tog društva i krenuo iz Grada. Putem je hodao čas teturajući se - čas skačući. U jednom je trenutku navodno pokušao udariti mladu Dubrovkinju a onda je viđen kako skače po krovu jednog golf- vozila da bi potom prešao na drugu stranu ulice i legao na asfalt ispred stanice gradske autobusne linije. Sreća je bila da u to doba na ulici nije bilo prometa inače bi se o Nijemcu govorilo u drugom kontekstu.

nestali Njemac dubrovnik

Očito, bio je pod znatnim utjecajem alkohola te je skočivši s golfa otrčao prema obližnjem restoranu "Komarda" koji se nalazi između kompleksa Lazareta i istočnog ulaza u gradske zidine. Dotrčao je, bolje rečeno doskakutao do zida terase koja je uz more te u mrkloj noći skočio na stijene. Nakon toga uopće nije viđen a na stijenama na koje je skočio ujutro je policija pronašla tragove krvi. No, mladić kao da je u zemlju propao a mnogo toga je upućivalo na to kako je skočio u more- možda i s namjerom da se "rashladi" od alkohola koji ga je "ugrijao". Tijelo mu nije pronađeno ni nakon detaljne potrage u kojoj su sudjelovali i policijski ronioci te brodovi Lučke kapetanije Dubrovnik.

Dubrovčani komentiraju kako je na Nijemca "pogubno utjecalo jugo" odnosno južni vjetar za kojeg se, prema drevnoj predaji iz doba Dubrovačke Republike, ni odluke u Senatu ili Vijeću umoljenih nisu donosile dok puše jugo. Čak se i zločincima koji su u to doba počinili ztočin jugo navodilo kao- olakotna okolnost ! No, dio Dubrovčana ukazuje i na neobične sličnosti s nestankom turistkinje iz Australije, 26-godišnje Britt Lapthorne: i tada je puhao vjetar koji u ljude unosi nemir a tijelo nesretne Australke pronađeno je nakon 20 dana u moru. Kada je vjetar promijenio smjer i uz pomoć morskih struja "donijelo" ga u blizinu obale gdje je završilo u mreži jednog ribara. Nestanak mladog Nijemca već je objavljen na internet-stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, a za mnoge je pravo pitanje hoće li se povijest i ovaj put ponoviti ?