Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim pripadnicima Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /ViPVO/ Vojske Republike Srpske /VRS/ danas je na aerodromu "Mahovljani" kod Banjaluke obilježena 21 godina od osnivanja ViPVO VRS.

dan vazduhoplovstva i protivvazdusne odbrane vojske republike srpske

General VRS u penziji Milan Torbica rekao je da djela i hrabrost poginulih pripadnika vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VRS ostaju vječno da se pamte i prenose sa generacije na generaciju, kao opomena da se sloboda najskuplje plaća.

On je u obraćanju okupljenima naveo da je tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo 55 pripadnika vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VRS, od kojih 16 oficira, šest podoficira i 33 vojnika.

"Narod bez istorije ne može imati ni budućnost. Istorija mora biti učiteljica naših novih pokoljenja i iz nje moramo crpiti mudrost i snagu, s ciljem opstanka na ovim prostorima", istakao je Torbica.

Torbica je zaključio da bez opstanka Srpske nema ni budućnosti za srpski narod.

Komandant Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Rajko Knežević rekao je da su pripadnici ratnog vazduhoplovstva i protivvazudušne odbrane VRS dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtvu koja je data u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i prenosićemo našem potomstvu istinu o ratnim dešavanjima. Treba da sačuvamo našu svetinju - Republiku Srpsku", poručio je Knežević.

Vijence na spomen-obilježje poginulim pripadnicima Vazduhoplovstva i protivvazdužne odbrane položili su izaslanik predsjednika Srpske, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, porodica poginulih i umrlih pripadnika Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane VRS, komandanata ViPVO VRS, Oružanih snaga BiH i brigade ViPVO, Boračke organizacije grada Banjaluka i načelnik opštine Laktaši Milovan Toplović.

Obilježavanje 21 godine od osnivanja Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske organizovali su BORS i Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH.