Fabrika tekstila u Bileći, u kojoj je nedavno zaposleno 200 radnika, poslala je prvu isporuku odjeće njemačkoj firmi “Steilmann” sa kojom ima potpisan petogodišnji ugovor.

iz bilece krenuo izvoz za njemacku

U fabrici u Bileći, u kojoj će u idućih 30 dana posao dobiti još 200 radnika, za firmu “Steilmann” proizvodi se ženska poluteška konfekcija odnosno bluze, haljine, suknje i blejzeri.

Do kraja godine biće otvorena i fabrika u Ljubinju koja će zapošljavati 350 radnika i koja će proizvoditi za njemačku firmu “Gardeuer”, dok će se u fabrici u Trebinju, u kojoj je planirano zapošljavanje 800 radnika, proizvoditi za njemačku firmu “Brax”.

U javnom preduzeću “Nikola Tesla” koje sprovodi strateški program razvoja tekstilne industrije u Srpskoj istakli su da će se u Bileći proizvoditi 45.000 odjevnih predmeta mjesečno.

- U Hercegovini proizvodimo vrhunsku modnu žensku konfekciju, a svi odjevni predmeti namijenjeni su izvozu. Ugovori sa kompanijama “Gardeuer” i “Steilmann” potpisani su na period od pet godina - kazali su u ovom preduzeću.

Istakli su da su sve tri njemačke firme sa kojima sarađuju velike kompanije i da svaka od njih na godišnjem nivou ima obim poslovanja veći od milijardu evra.

- Ovim projektom jedan dio njemačke tekstilne industrije prenosi se u Hercegovinu odnosno u RS. Njima je u ovom momentu dosta povoljnije proizvoditi u RS jer imamo nisku cijenu rada, blizu smo, tako da su troškovi transporta beznačajni, a imamo i radnu snagu koja ima iskustvo u tekstilnoj industriji - kazali su u ovom preduzeću i dodali da će saradnja sa velikim njemačkim kompanijama imati i značajne efekte za RS s obzirom na to da će se otvoriti znatan broj radnih mjesta.

Naglasili su da u ovom trenutku postoji još deset do 15 njemačkih tekstilnih firmi koje su zainteresovane za proizvodnju u RS.

U idućem periodu planirana je adaptacija i rekonstrukcija objekata koje je ovo preduzeće kupilo u Ljubinju i Trebinju.

Kako ističu, do 1. septembra biće otvorena fabrika u Ljubinju, a do početka novembra u Trebinju, i za to je obezbijeđeno kompletno finansiranje.

- Paralelno radimo obuku radne snage za proizvodnju u Trebinju i Ljubinju. Po ugovorima koje smo potpisali u Ljubinju će raditi 350 ljudi, a u Trebinju 800 ljudi u dvije smjene - kazali su u preduzeću “Nikola Tesla”.

Sredinom ovog mjeseca u Bileći je otvorena Fabrika tekstila u kojoj je posao dobilo 200 radnika. Planirano je i otvaranje pogona u Nevesinju, gdje bi posao trebalo da dobije 400 radnika, te u Berkovićima gdje će biti zaposleno 150 ljudi.

U ovoj godini za razvoj tekstilne industrije na području Hercegovine Vlada RS i preduzeće “Nikola Tesla” planirali su da ulože 20.690.000 KM i zaposle 2.500 radnika.

Oko 4.400 stanovnika opština Foča, Rogatica, Novo Goražde, Rudo, Kalinovik, Čajniče i Višegrad prijavilo se za rad u tekstilnoj industriji. Poziv je raspisan da bi se utvrdilo da li postoje preduslovi za realizaciju drugog klastera tekstilne industrije, zahvaljujući kojem bi posao trebalo dobiti 3.000 radnika u ovim opštinama.

Kompanije

Kompanija “Steilmann” osnovana je 1958. godine, a danas je jedna od vodećih modnih kuća. U Njemačkoj ima oko 180 prodavnica, a u Evropi i Kanadi još 120.

Kompanija “Gardeuer” specijalizovana je za proizvodnju ženskih i muških pantalona visokog kvaliteta. Osnovana je 1920. i zapošljava 2.000 ljudi.

“Brax” je jedan od najuspješnijih evropskih brendova i među 15 najvećih proizvođača odjeće u Njemačkoj. Njihova odjeća može se kupiti u 1.408 prodavnica širom svijeta.

Plate

U preduzeću “Nikola Tesla” su istakli da će plate zaposlenih u fabrikama tekstila biti nešto veće u odnosu na prosjek u ovoj grani.

- Kada se ostvari puna proizvodnja radnice će biti nagrađivane po normama, tako da njihova plata kada budemo imali punu proizvodnju može da ide i do 800 ili 900 KM, ukoliko budu prebacivale normu - kazali su u ovom preduzeću.