Blažo Grković, iz sela Vrba kod Gacka, u roku od 48 časova postao je najpopularnija ličnost na internetu.

Blazo Grkovic i medvjed

Njegova popularnost nije pala sa neba, niti je nastala kao neka afera, već je ovaj Gačanin tu zastupljenost u svim medijima u zemlji, regionu, pa čak i u svijetu, stekao svojom hrabrošću. Kao što je svima poznato, Blaža je u petak oko 17.00 sati, čuvajući ovce i koze na livadi na katunima ispod planine Volujak, napao medvjed koga je bez problema savladao, a borbu „prsa u prsa“ sa ovakvom životinjom teško je i zamisliti, a još teže izgovoriti.

Nakon što je informacija o ovome hrabrom podvigu obišla cijeli EX-YU prostor, vijest su ubrzo prenijele i pojedine evropske, ali i svjetske medijske kuće. U njima se uglavnom navodi nezamisliva borba čovjeka i medvjeda, a Hercegovac se  spominje kao pravi heroj. Nije se dugo čekalo ni na popularnoj društvenoj mreži „Fejsbuk“, čiji su korisnici od Blaža napravili ličnost koja će zasigurno budućim generacija predstavljati divljenje i poštovanje. Pored viceva (Sretnu ameri Hercegovca kako nosi medvjeda i zadivljeno povikaše "Griiziii". Na to će Hercegovac „ma jok, davi rukama“, Šta radi Čak Noris kada sretne međeda-zove BLAŽA... ), tu su i slike koje medvjedima skreću pažnju da se ne zadržavaju u Hercegovini, ali ima i onih gdje „međedi“ protestuju i traže pravdu, ni manje ni više nego u Hagu. Na „Fejsbuku“ je osnovana i stranica ‘Blažo Grković – Serbian Hercules’, kojoj se za veoma kratko vrijeme pridružilo oko 1700 korisnika. Blažova popularnost čak je i poznatu izreku nobelovca Iva Andrića promijenila, pa sada ona, uz sliku Gačanina, glasi „Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati, a ja zadavim međeda“.

Ipak popularnost i nije toliko važna, koliko je zdravlje ovog četrdesetosmogodišnjeg Gačanina. On se trenutno nalazi u Kliničkom centru u Foči, i zdravstveno stanje mu je stabilno. Prema riječima doktora fočanske bolnice, Dražena Erića, u ovoj borbi Blažo je zadobio teže povrede na desnoj podlaktici gdje su oštećene tetivne i mišićne strukture, kao i na lijevoj butini.

Supruga Mira u ranijoj izjavi istakla je da  je znala da joj je muž hrabar, ali ne i da je snažniji i od medvjeda.

****

Kako javlja gačanski novinar, u rejonu Vrbe, za sutra je zakazano okupljanje „međeda“, a centralni skup u centru Gacka predviđen je za srijedu u 10.00 časova. Kako nam je potvrđeno u opštinskoj upravi, dobili su pozivnicu da prisustvuju protestu, ali će odluku o prisustvu donijeti sutra. U policijskoj stanici, kako kaže dežurni policajac, podnesen je, a zatim i odobren, zahtjev grupe od nekoliko medvjeda koji tvrde da su primorani napustiti krševitu Hercegovinu, zbog bojaznosti za svoju bezbjednost. Oni će, kako se u zahtjevu navodi, na centralnom skupu pozvati sve medvjede da bez razmišljanja napuste regiju i presele se u vrleti Hrvatske, kako bi što dalje bili od, kako kažu, drage Hercegovine. Njih je, „vele oni“, natjerala muka i još dodaše „koga je moliti nije ga ljutiti“.

Gdje će se „međedi“ smjestiti, ko će ih predvoditi i kuda će na kraju hoditi, pitanja su na koja oni nisu željeli dati odgovor, već su samo kratko prokomentarisali da će od suda u Strazburu tražiti i uvođenje novog saobraćajnog znaka kako bi zaštitili svoja građanska prava. Više informacija i konferenciju za medije, poglavar „međeda“, najavio je nakon centralnog mitinga.

Gačani su već poželjeli srećan put medvjedima, uz poruku „Svi smo mi Blažo!“